Etter 12 års utviklingsarbeid har Sandefjordsselskapet Effect Ships International konstruert et båtskrog som ved hjelp av luft reduserer drivstofforbruket med 40 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

-Det har vært et langt løp, sier daglig leder Ulf Tudem i Effect Ships International til DN.

Tudem karakteriserer det nye båtskroget som en revolusjon, og sier skrogtypen er brukbar i alt fra 12-15 meters lystbåter og helt opp til store skip.

- Kort fortalt dreier dette seg om å lage et innhull i båtskroget der det blåses inn luft med en vifte. Denne luftputen gjør at det blir mye mindre våte flater. Friksjonen reduseres med 50 prosent. Du lager en sklihinne mellom skroget og vannet og løfter en betydelig del av båtens vekt ut av vannet, forklarer Tudem som legger til at dette skroget ikke vil være dyrere å produsere enn konvensjonelle monoskrog.

Patent i 60 land
Konseptet er patentert i 60 land, og nå arbeides det med å få verft over hele verden til å ta det i bruk.

Teknologien er utviklet i samarbeid med blant andre EU, Norges Forskningsråd, Innovasjon Norge, Det Norske Veritas og Rolls-Royce.

Selskapet planlegger nå en emisjon på inntil 20 millioner kroner som skal brukes til kommersialiseringen av konseptet. Ifølge Tudem har til og med US Navy allerede vært og snust på selskapet.

Les også:


<b>Høyt forbruk til sjøs </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.