Forsikringsselskapene kommer til å utbetale erstatning til kundene sine på vanlig måte etter oljeutslippet. Dette gjelder for selskapene If, Gjensidige, TrygVesta og Sparebank1 Forsikring. Også Storebrand Skadeforsikring betaler ut erstatning, opplyser selskapet til DN.no onsdag.

– Dette innebærer at kundene bør kontakte selskapet sitt så snart som mulig dersom de har fått båten sin skadet, eller tilgriset av oljen. Mange båter vil klare seg med en skikkelig rengjøring, og flere steder langs kysten finnes det marinaer som gjør denne jobben. Samtidig må nok noen båter på verksted, sier senior kommunikasjonsansvarlig Stine Neverdal i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Egenandel

Egenandelen på båtforsikringer er for de fleste fra rundt 4.000 tusen kroner og oppover.

– Folk bør uansett ta vare på alle kvitteringer. Enkelte selskap har avgjort at de ikke kommer til å trekke egenandel i denne saken, sier Neverdal.

Når det gjelder tilgrisede strender, er det myndighetene som har ansvaret for opprydningsarbeidet. Skader på strender går vanligvis ikke inn i bolig- eller hytteforsikringer, men her bør kundene kontakte selskapet sitt, da det kan finnes unntak.

Telefonstorm

Frykt for at oljesøl kan skade båter har ført til et renn av telefoner til Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensing (IUA) i Telemark i løpet av de siste dagene. Mellom 60 og 70 båteiere har ringt og spurt om oljen kan skade båten deres.

– Olje kan føre til at plast forvitrer, så vi anbefaler folk å ta seg hjem fra ferie på annen måte enn i båt hvis de skal forbi Langesund, sier Henrik Trømborg i IUA Telemark.

Ifølge Trømborg vil det bli opprettet vaskeplasser for folk som allerede har fått olje på båtene sine.

– Det viktigste nå er at folk ikke kjører ut på sjøen for å skylle båtene sine. Det vil spre oljesølet ytterligere, sier han. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.