JPMorgan Chase var i samtaler søndag kveld for en avtale som ville femdoble budet på den kriserammede banken Bear Stearns, skriver NYTimes.com mandag morgen norsk tid.

Målet med det økte budet er å roe ned hissige Bear Stearns-aksjonæer, ifølge kilder involvert i forhandlingene. Noen aksjonærer har lovet å kjempe mot det opprinnelige "brannskadesalget", og ved å løfte budet fra to til ti dollar aksjen kan dette bråket muligens unngås.

Brutal nedtur
Budet på to dollar aksjen utgjorde en snau femtendedel av en allerede massakrert aksjekurs. Bear Stearns-aksjens nedtur er brutal, den ble omsatt for 67 dollar for omkring to uker siden og for 170 dollar for ett år siden.

Bear Stearns-verdien stupte da det ble klart at den amerikanske sentralbanken måtte trå til med et kriselån for å hindre at banken gikk over ende.

JPMorgan fikk den nødvendige klareringen fra de føderale myndighetene og den amerikanske sentralbanken for å gjennomføre kjøpet. Sentralbanken Federal Reserve skal videre bistå med en egen finansieringsordning for JPMorgan i forbindelse med oppkjøpet.

Federal Reserve må godkjenne et nytt bud som med en budkurs på ti dollar aksjen vil prise Bear Sterns til over en milliard dollar. Sentralbanken skal være litt tilbakeholden med å godkjenne det nye budet, fordi den opprinnelig lave budkursen på to dollar aksjen skulle signalisere at Bear-aksjonærene ikke ble reddet, ifølge NYTimes sine kilder.

Bear Stearns-aksjen har i budperioden vært omsatt betydelig høyere enn budkursen på to dollar.

Kan selge 39,5 prosent uten godkjennelse
Noen av Bear Stearns største aksjonærer har vurdert å stemme mot salget for å gi banken konkursbeskyttelse, på grunn av spekulasjoner om at det ville gi større gevinst.

Bear Stearns-styret skal, ifølge NYTimes, vurdere å gjøre et uvanlig trekk, nemlig å godkjenne et salg på 39,5 prosent av aksjene til JPMorgan Chase for å sikre budgiveren bortimot full kontroll. Ifølge lovgivningen i Delaware, der selskapene er registrert, kan et selskap selge inntil 40 prosent uten aksjonærenes godkjennelse.

Et slikt trekk vil føre til at JPMorgan Chase bare trenger støtte fra 10,5 prosent av akjonærene for å fullføre handelen. Og styremedlemmer som søndag kveld var positive til handelen kontrollerer alene fem prosent av aksjene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.