NHO-bedriftene venter bedring i markedssituasjonen i 2011, viser Næringslivets Økonomibarometer, som legges frem idag.

Her har 1870 bedrifter svart på spørsmål om den aktuelle situasjonen og utsiktene for 2011 på områder som lønnsomhet, arbeidsmarkedet og investeringer, samt andre nøkkeltall for norsk og internasjonal økonomi.

Én av tre bedrifter oppfatter markedssituasjonen som god. Neste år tror særlig bygg- og anleggsbransjen og tjenestenæringene på bedre tider.

Bedriftene i NHO-næringene venter at behovet for arbeidskraft vil øke med 1,3 prosent fra 2010 til 2011, og med 1 prosent for økonomien totalt. NHO tror arbeidsstyrken vokser noe mer enn sysselsettingen, slik at arbeidsledigheten vil øke fra 3,5 prosent i år til 3,75 i snitt for 2011. Antallet permitteringer er sterkt fallende.

Forbruket tar seg opp
Fastlandsøkonomien nærmer seg gamle høyder:

- Lille julaften er vi tilbake på samme nivå som da finanskrisen inntraff for to år siden, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO i en pressemelding.

Den økonomiske oppgangen drives nå av to faktorer: Investeringene i oljesektoren vokser og privat forbruk ser igjen ut til å ta seg opp.

- Men Norges konkurrentland preges av lav lønns- og kostnadsvekst og lave renter. Det setter klare grenser for norsk økonomisk politikk og inntektsoppgjør, sier Steig.

Investeringstørke
Bortsett fra i oljesektoren bidrar investeringene til å holde veksten i norsk økonomi nede, slik NHO også påpekte i forrige konjunkturrapport. Investeringsutviklingen i næringslivet har vært svak så langt i år og det er få tegn til bedring. Det var en reduksjon i bruttoinvesteringene i fastlands-Norge på nesten syv prosent i årets tre første kvartaler.

Fallende omsetning og salgspriser oppgis fortsatt som viktige årsaker til investeringsvegringen.

- Den lave investeringsiveren står i noe kontrast til de økte forventningene til marked og sysselsetting, men kan antakelig forklares ved at det fortsatt er mye ledig kapasitet i næringslivet etter to år med lavkonjunktur. Det lave rentenivået som husholdningene i Norge nyter godt av kommer dessuten i mindre grad gjennom til norske bedrifter, sier Steig.

Sjeføkonomen stiller også spørsmål om bankenes utlånspraksis er blitt mer restriktiv. 60 prosent av NHO-bedriftene sier at kravet til sikkerhet er større nå enn før finanskrisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.