Med unntak av Portugal falt rentene på statsgjeld utstedt av de gjeldstyngede sør-europeiske nasjonene markert tilbake torsdag.

Renten på tiårig italiensk statsgjeld falt under seks prosent for første gang på mer enn tre måneder. Rentene på statsobligasjoner faller når prisene stiger som følge av økt etterspørsel.

Falt under seks prosent
Tiårsrenten blir brukt som et krisebarometer for å vurdere hvordan et lands finansieringskostnader utvikler seg sammenlignet med andre land.

Mange har hevdet at en rente på over seks prosent over tid ikke vil være bærekraftig for Italia.

Til slutt endte den italienske tiårsrenten ned 19 punkter til 5,99 prosent i annenhåndsmarkedet torsdag. Forrige gang den italienske tiåringen sluttet handelsdagen under seks prosent var 17. oktober.

Obligasjonsrally
Torsdag var det bare Portugal som opplevde oppgang i statsrentene. I markedet frykter man at også portugisiske myndigheter, i likhet med greske, blir nødt til å forsøke å få på plass en refinansiering av gjelden der private aktører må ta store tap.

De andre såkalte PIIGS-landene, Italia, Spania, og Irland har imidlertid opplevd en markert nedgang i rentene på landets statsobligasjoner etter at Den europeiske sentralbanken ECB gikk ut og lovet å låne ut ubegrensede mengder med kapital til europeiske banker i form midlertidige treårslån med en sterkt rabattert rente på én prosent.

For Italias del har renten på tiårslån falt 45 basispunkter siden 8. desember ifjor da ECB fortalte markedet om de midlertidige lånefasilitetene.

Den største rentenedgangen har imidlertid kommet i stastpaprirer med kortere løpetider. Italienske treårslån har falt 222 basispunkter til 4,34 prosent siden 8. desember.

Ifølge Financial Times er det Irland som har opplevd størst nedgang i statsrentene. Avisen mener investorene er blitt imponert over irske myndigheters jobb med å gjennomføre budsjettkutt og reformer og samtidig nå økonomiske mål. Den irske toårsrenten har falt hele 380 basispunkter til 5,20 prosent siden ECBs lånefasilitet ble kjent.

Sarkozy-trade
Ifølge obligasjonsmeglere som FT har snakket med er det imidlertid innenlandske banker som har vært blant de største kjøperne av de kriserammede landenes statsgjeld. Bankene tjener svært godt på å låne penger til én prosent hos ECB og låne dem ut igjen til staten til en langt høyere rente.

Fenomenet blir omtalt som en Sarkozy-trade. Da ECB lånte ut 489 milliarder euro til europeiske banker gjennom de ekstraordinære lånefasilitetene i uken før jul ifjor uttalte nemlig Frankrikes president Nicolas Sarkozy at han håpet at lånene ville føre til økt etterspørsel etter gjeld fra de mest gjeldsutsatte nasjonene.

- Rallyet har vært en stor overraskelse for de fleste av oss. Vi trodde at ECBs LTRO-lån (ekstraordinære lånefasiliteter, journ. anm.) ville gi en boost i markedet siden det ga bankene en garanti for finansiering, men styrken og lengden på rallyet var ikke ventet, sier en obligasjonsmegler til Finanscial Times.

Les også: Bredt rentefall i Europa og USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.