Den økonomiske aktiviteten har tatt seg opp, men tiden er ikke inne for å øke renten, avgjorde den amerikanske sentralbanken. Mye tyder dessuten på at renten vil bli holdt på et svært lavt nivå i lang tid fremover i USA.

Fed avsluttet i dag sitt to dager lange rentemøte og offentliggjorde konklusjonen klokken 20.15 norsk tid:

Renten holdes fremdeles i intervallet 0,00-0,25 prosent, noe som betyr at sentralbanken fortsatt ser det nødvendig å la en svært lav rente bidra til økt aktivitetsnivå.

Les pressemeldingen fra den amerikanske sentralbanken her(ekstern lenke).

Den amerikanske styringsrenten har dermed ligget nær null helt siden desember 2008.

Setningen var med
At sentralbanksjef Ben Bernanke holdt styringsrenten i ro, overrasket ingen. Likevel var det knyttet stor spenning til hva sentralbanksjefen og co. skulle si om tilstanden i økonomien og utsiktene til fremtidige rentehevinger.

- Den absolutt viktigste setningen som alle vil se etter først, er den hvor sentralbanken sier at de økonomiske forholdene trolig vil gi grunnlag for et eksepsjonelt lavt rentenivå for en utstrakt periode, sa makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no få timer før dagens rentebeslutning i USA.

Les mer her:
Ordene alle ser etter

Og setningen - den dukket opp også i dagens pressemelding, slik den har gjort helt siden rentemøtet i mars i år. Her er den:

"The Committee will maintain the target range for the federal funds rate at 0 to 1/4 percent and continues to anticipate that economic conditions, including low rates of resource utilization, subdued inflation trends, and stable inflation expectations, are likely to warrant exceptionally low levels of the federal funds rate for an extended period."

Bernanke hadde overrasket markedet hvis denne setningen ikke var med i dagens melding. Reaksjonen på rentebeslutningen på Wall Street er liten. Indeksene lå solid i pluss før Fed sendte pressemeldingen, og indeksene ligger godt i pluss også nå:
Aksjerally på Wall Street

Lav rente lenge
Selv om de første tegnene til gjeninnhenting har begynt å vise seg, blant annet med vekst i økonomien i tredje kvartal, tror ikke ekspertene på noen snarlig renteheving i USA.

Det normale er at arbeidsledigheten faller i flere måneder før Fed øker renten igjen.

Men også i dag kom nye tall som viste at sysselsettingen i USA fortsetter å falle kraftig:
203.000 jobber forsvant

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen venter en veldig forsiktig gjeninnhenting, og han tror det første rentehoppet i USA vil komme over sommeren neste år.

Svakt forbruk
Aktiviteten i boligmarkedet har økt de siste månedene, men jobbkutt, svak lønnsvekst, boliger som har sunket i verdi og stram kreditt fører til at forbruket fortsatt er svakt i USA, heter det i pressemeldingen fra Fed som ble sendt ut i kveld norsk tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.