Saken oppdateres.

Hellas vil måtte gjøre «store ofre» for å få hjelpen som de store lånene fra EU og IMF innebærer, sa Hellas' statsminister George Papandreou, som bekreftet låneavtalen på et regjeringsmøte i Aten søndag formiddag.

Erklæringen var ventet, og har vært varslet av anonyme regjeringskilder i et par dager. Eurosonens finansministre møtes i Brussel søndag for å bekrefte avtalen.

Kraftige kostnadskutt
Et vilkår for å motta pakken er at Hellas må gjennomføre store kutt i de offentlige utgiftene. Gårsdagens 1. mai-markering i Aten utviklet seg til voldelige opptøyer der minst 15.000 personer deltok i protester mot de store kuttene landet må gjennomføre.

Fagforeninger i Hellas har varslet en generalstreik onsdag.

Landet må trolig kutte rundt 24 milliarder euro i offentlige utgifter. Kuttene skal få det greske budsjettunderskuddet ned i tre prosent av brutto nasjonalprodukt (bnp). I 2009 var det greske budsjettunderskuddet på 13,6 prosent av bnp.

Landet har samtidig en statsgjeld som utgjorde mer enn 115 prosent av bnp, rundt 273 milliarder euro.

Les også: Skjebneuke for Hellas

- I dag godkjenner vi avtalen, sa Papandreou i en fjernsynstale, og tilføyde at den greske regjeringen var blitt enige med EU og IMF lørdag.

- Jeg vil gjøre alt for å hindre at landet går konkurs. Hver eneste greker vil måtte gjøre store ofre for å unngå katastrofe, fortsatte han.

Papandreou sier at det greske folket må være villig til å ofre mye for å unngå at landet går konkurs.

- Dette vil gi oss pusterom og tiden vi trenger til å gjøre store forandringer, sa Papandreou ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Opp mot 120 milliarder
Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har ikke Papandreou så langt sagt noe om vilkårene i pakken. Det er ventet at partene er blitt enige om en utvidet pakke. Så langt har partene vært enige om at Hellas kan motta 45 milliarder euro i lån, gitt at landet klarer å oppfylle bestemte krav til kostnadskutt. Drøftingene om disse kravene har pågått helt frem til i dag.

45 milliarder euro er langt fra er nok til å dekke landets forpliktelser de kommende årene. Hellas hadde i overkant av 273 milliarder euro i statsgjeld ved utgangen av 2009. Det er ventet at pakken som presenteres i dag derfor blir langt større enn det tidligigere har vært enighet om, kanskje opp mot 120 millioner euro over de neste tre årene.

Drøftingene mellom Hellas, EU og IMF har pågått i ti dager etter at Papandreou for litt over en uke siden offisielt ba om krisehjelp. Renten på landets statgjeld har gått i taket de siste ukene og gjort det helt umulig for landet å hente penger i markedet.

Les også: - EU er under angrep av spekulanter

Hellas ber om umiddelbar hjelp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.