Krasnodar: For syv år siden ble Russland tildelt de olympiske vinterleker i Sotsji. Totalt er det investert over 50 milliarder dollar i anleggene i byen.

De olympiske anleggene har gjennomgående fått strålende mottagelse av atleter og tilskuere i Sotsji. Men russiske og internasjonale miljøvernorganisasjoner har påvist omfattende miljøskader i byggeprosessen.

Ble bygget på fire år
– Dersom vi skulle fulgt alle kravene fra økologer og miljøgrupper, så hadde vi aldri greid å bygge ut alt dette i tide. Det hadde blitt endeløse runder med forhandlinger, møter og diskusjoner, sier Evgeny Grymko.

Siden 2012 har han vært viseguvernør i Krasnodar-regionen som inkluderer OL-byen Sotsji. Han har også vært minister for landbruk og miljø. Han har slik hatt tett innsyn i byggearbeidene de sist årene.

– Mange tror vi bygde dette på syv år. I praksis bygde vi det på fire år, sier Gromyko med et smil.

Han sier at bare 35 prosent av utbyggingene er rene sports¬anlegg, og at resten er infrastruktur som veier, jernbane og andre bygninger.

I januar ble han valgt inn i det russiske føderasjonsrådet – overhuset. Der er han en av to representanter fra Krasnodar-regionen. Igår tok han flyet fra Moskva til Krasnodar, og møtte DN på fasjonable hotell Aton i regionshovedstaden. Her vedgår han raskt at OL-utbyggingen har hatt miljøkonsekvenser.

– Vi gjorde alt vi kunne for å begrense miljøskadene. Men det var ikke mulig å bygge seks broer i et elvefar uten at det kom noe dritt i elva. Vi har hele tiden jobbet med å rydde opp. Den jobben fortsetter også etter OL, sier Gromyko.



Utbygging i naturreservater
De massive OL-utbyggingene har blant annet skjedd i naturreservater som er vernet av den føderale russiske staten. Hovedferdselsåren opp fra Sotsji til alpinanleggene går delvis i og ved elva Msymta. I 2011 påviste en miljøgruppe omfattende fiskedød i elva.

– Vi måtte bygge. Så da måtte vi finne noen veier rundt problemene. Vi gjorde vårt beste for å minimere skaden på miljøet. Og de skadene som er gjort har vi blant annet forsøkt å rette opp ved å sette ut fisk og dyr.

Han sier byggeprosessen gikk så raskt at det også ble vanskelig å følge de gjeldende reglene. Derfor ble flere regler endret underveis.

– Det var ikke så enkelt å både skulle bygge alt dette på noen få år og samtidig bevare den unike naturen. Ett av grepene vi gjorde var å legge til 170.000 nye hektar med skog inn i nasjonalparken.

Dette skulle kompensere for skogen som ble fjernet og rammet av utbyggingene.

Skal kompensere
– Vi har over 1000 sjeldne planter og dyr i området. Det kan være spesielle busker eller det kan være frosker. Kanskje 5–10 prosent av faunaen kan ha blitt rammet. Men vi har kompensert. Det er ikke håpløst. Vi kan få det tilbake. Vi skal kompensere og gjenoppbygge, og vi har alt under strikt kontroll nå.

Men på noen punkter avviser han også påstandene fra miljøorganisasjonene. Avfallshåndteringene har blitt kraftig kritisert, men han sier myndighetene har gjort sitt ytterste for å gjøre dette på en riktig måte.

– Når utbyggerselskap dumpet søppel i elva så kjempet vi mot dem, og fikk dem til å rydde opp. Noen av sakene gikk til retten. Dette er ikke noe vi har tatt lett på.

Han mener de lokale miljøvernorganisasjonene egentlig ikke har så mye å klage over.

– Selv med de minste hendelser så skaper de støre problemer. Men de tar vare på sitt internasjonale image.

– Men er det ikke viktig at noen følger med?

– Det er viktig med observatører, men det må være en balanse her. Jeg forstår godt at Greenpeace har kjempet mot hvalfangst. Men hva ville Norge vært i dag om dere ikke hadde utnyttet ressursene i havet? Det samme gjelder i mange andre land. Miljøkravene står mot andre interesser over hele verden. Det har de gjort i 50 år. Og det er ikke noe spesielt for Sotsji.

Les også på DN.no:
OL-gull til TV2 Sumo
Beskylder SAS for flykapring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.