Italias statsminister Mario Monti mener gjeldskrisen i eurokrisen nører oppunder farlige splittelser mellom EU-land.

I en tale til EU-parlamentet i Strasbourg sa Monti at selv om søreuropeiske land i stor grad kan anklages for krisen, så har også Frankrike og Tyskland et betydelig ansvar for å ha utvannet eurosonens regler for budsjettdisiplin.

– Krisen i eurosonen har ført til mange krenkelser og gjenskapt for mange stereotyper. Den har delt Europa inn i sentrale og perifere land. Alle disse kategoriene må avvises bestemt, sa Monti.

- Ingen helter og skurker
Han pekte på at krisen begynte ved at eurosonens stabilitetspakt ble effektivt opphevet av Frankrike og Tyskland i 2003, med støtte fra Italia, for at de selv skulle unngå straff for manglende budsjettdisiplin.

– Det er ingen helter og skurker i EU. Vi må alle føle et felles ansvar for ting som ble gjort i fortiden og fremfor alt for byggingen av framtiden, sa Monti.

Monti mener at EU nå ikke bare må skjerpe budsjettdisiplinen, men også sørge for å få gjennomført tiltak som kan bidra til vekst og til at det indre europeiske markedet fungerer som det skal. Under talen ble han flere ganger avbrutt av applaus.

Les også: - Vil ta år før krisen i Europa er løst (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.