Etter vask av prosessanlegget på oljeplattformen Oseberg C i mai i fjor ble kjemikaliene sendt gjennom rørledninger inn til Statoils egen oljeterminal på Sture på Sotra utenfor Bergen. Normalt sendes kjemikaliene ned i avfallsbrønner under havbunnen, men på grunn av at brønnene ikke var klare etter reparasjon, ble de sendt i rør til Sture-terminalen. Derfra ble kjemikaliene sendt rett ut i sjøen i oktober.

– Vi ser på hendelsen som svært alvorlig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Bergens Tidende.

Tirsdag anmeldte Bellona Statoil til politiet for brudd på forurensningsloven, etter at blant annet 40.000 liter av kjemikalien IC-Dissolve 1 ble sendt til Sture. Kjemikalien har den nest strengeste miljøklassifiseringen, rød.

Pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil sier hendelsen skyldes svikt i rutinene.

– Det skulle selvsagt aldri ha skjedd, og vi har satt i gang tiltak på Oseberg for at det ikke skal skje igjen, sier han.

I Statoils rapport til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) kommer det fram at oljeselskapet ikke opplyste om kjemikaliene til Sture. Anlegget på Sture har heller ikke renseutstyr for å håndtere slikt avfall, og Statoil innrømmer at kjemikaliene aldri skulle vært sendt dit. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.