Frederic Hauge i Bellona er glad for utspillet fra energikommisær i EU-kommisjonens Guenther Oettinger om et stopp i nye tillatelser for dypvannsboring, her definert som under 400 meter. Det skal være en høring i EU-parlamentet i september nettopp om dette spørsmålet, ifølge Hauge.

- Man vil kunne argumentere for at olje ikke er med i EØS-avtalen og dermed ikke omfattes av eventuelle nye vedtak om borestopp og felles regler i EU. Vi mener derimot at dette er et miljøspørsmål og at det dermed omfattes av EØS-avtalen, sier Hauge.

Oljens Tsjernobyl
Hauge mener at så lenge man ikke har noen strategi til å håndtere utslipp som Deepwater Horizon ulykken, så bør man innføre et generelt forbud mot nye dypvannsboringer. Dypvann er for øvrig definert som under 126 meter i USA, ikke 400 meter som det er snakk om her, sier Hauge.

- Dette er oljeindustriens Tjernobyl-ulykke, sier Hauge og mener at ulykken er vel så viktig som Bravo-ulykken i 1978, som fikk stor oppmerksomhet og som var bakgrunnen for opprettelsen av en norsk oljevernforening for operatørselskap: NOFO.

Hauge mener forståelsen i den norske debatten om oljevern er liten og håper at dette vil kunne få opp oppmerksomheten rundt dette.

- Ulykken er like viktig som Bravo og bør få store konsekvenser, mener Hauge.

Energikommisær i EU-kommisjonen Guenther Oettinger varslet i dag om et mulig forbud mot ny oljeboring offshore frem til grunnene for oljeutslippet i Mexicogulfen er kjent.

- Enhver forsvarlig regjering burde nå fryse alle nye tillatelser for boring med ekstreme parametere og betingelser. Dette kan bety et moratorium på ny boring inntil årsakene til ulykken er kjent, sier Oettinger, og legger til:

- Hvis nødvendig vil vi ikke nøle med å komme med lovgivende tiltak de neste månedene, sier han. Dette melder Bloomberg news.

Oettinger åpner også for å opprette et eget overstatlig overvåkningsprgan for oljevernberedskap på EU-nivå. Dette melder eu observer .

Les mer: Vil ha boreforbud i EU (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.