Klokken 20 norsk tid ble referatet fra det siste rentemøtet i den amerikanske sentralbanken (Fed) offentliggjort.

Hvert eneste ord i dette referatet leses nøye av investorene i aksjemarkedet og andre som er opptatt av økonomien i USA. I første rekke ser man etter en hver indikator som kan si noe om sentralbankens planlagte pengepolitikk.

Fed har holdt renten nær null i lang tid, og det er den såkalte pengetrykkingen som er av størst interesse. Den amerikanske sentralbanken kjøper obligasjoner og gjeldspapirer for 85 milliarder dollar hver måned for å stimulere økonomien i landet.

Det er imidlertid gjort mer enn antydninger om at stimulien kan bli trappet ned om ikke alt for lang tid. Spørsmålet er når?

Mot slutten av året, har vært nevnt tidligere, og i dag bekreftet referatet dette estimatet.

Nesten alle i rentekomiteen støttet på julimøtet sentralbanksjef Ben Bernankes syn om at banken bør trappe ned sitt obligasjonsoppkjøpsprogram senere i år dersom den økonomiske fremgangen i USA fortsetter å utvikle seg som ventet.

Ingen av medlemmene av komiteen antydet noe mer presist når nedtrappingen burde begynne. Det kan skje på septembermøtet, eller en av tre andre møtene føre 2014.

Noen av medlemmene skal ha tatt til orde for at det snart er på tide å stramme inn stimulitiltakene, mens andre har ytret frykt for overreaksjoner i markedet dersom det skjer for tidlig.

Aksjemarkedet falt umiddelbart tilbake etter frigivelsen av referatet.

Den brede S&P-indeksen falt forholdsvis mye like etter offentliggjøringen, men hentet inn det meste igjen etter kort tid. Klokken 20:25 var indeksen ned 0,6 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.