I sin siste store tale som sentralbanksjef sa Ben S. Bernanke fredag at USAs økonomiske gjeninnhenting vil få økt styrke i år.

Det skriver The Wall Street Journal mandag.

Bernanke fremholder at de verste følgene av sammenbruddet i boligsektoren og av den finanspolitiske innstrammingen er i ferd med å lettes.

Bernanke, som trer tilbake som sjef for Federal Reserve i slutten av januar, gir et forsiktig optimistisk syn på USA og den globale økonomiske utvikling.

Budsjettpolitikken både på føderalt og statlig nivå har ifølge sentralbanksjefen dempet veksten de seneste årene, men han venter at denne virkningen vil bli svekket i år og neste år.

Andre faktorer som demper veksten, som gjeldskrisen i eurosonen, strammere utlånsregler, og amerikanske husholdningers bestrebelser for å få redusert sin gjeld, er også blitt svekket.

- Kombinasjonen av finansiell forbedring, økt balanse i boligmarkedet, redusert finanspolitisk tilbakeholdenhet, og, selvsagt, fortsatt pengepolitisk tillemping, lover godt for USAs økonomiske vekst i de kommende kvartalene, sa Bernanke på årsmøtet i American Economic Association.

Han peker også på grunner til å forvente at veksten vil ta seg opp også i resten av verden, inkludert arbeid i Europa for reformer i banksektoren og i finanspolitikken.

Bernanke beskriver Federal Reserves beslutning i desember om å trappe ned sitt obligasjonskjøpsprogram som en konsekvens av bedre utsikter i arbeidsmarkedet.

Dette betyr ikke at Fed vil trappe ned andre lettelser i pengepolitikken som tar sikte på å stimulere til sterkere vekst, sa Ben Bernanke i sin tale.

Les også:

<b>Bernanke ser tilbake</b>

<b>Nå bremser han seddelpressen</b>

<b>Han var den eneste som ikke ville kutte i milliardpakken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.