På en Midtøsten-konferanse i Polen tok Pence direkte sikte på Tyskland, Frankrike og Storbritannia og fordømte deres nye initiativ for å hjelpe europeiske bedrifter med å operere i Iran på tross av USAs sanksjoner.

– Dette er et lite gjennomtenkt skritt som bare styrker Iran, svekker EU og skaper mer avstand mellom Europa og USA. Tiden er kommet for å trekke seg fra Iran-avtalen og slutte seg til oss, sa Pence.

Han varslet også at USA vurderer enda strengere sanksjoner mot regimet i Teheran, som i de siste årene har vært relativt stabilt sammenlignet med resten av Midtøsten.

Pence omtalte Iran som den «største trusselen mot fred og sikkerhet i Midtøsten» og beskyldte regimet for å planlegge et «nytt holocaust» i regionen.

En talsmann for det tyske utenriksdepartementet avviste Pences krav og gjorde det klart at Europa står samlet om å støtte Iran-avtalen.

President Donald Trump kunngjorde i fjor at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran. De øvrige landene – Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland og Russland – støtter fortsatt avtalen, som ble fremforhandlet i 2015.

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu har deltatt på Midtøsten-konferansen i Polen. Han vakte oppsikt da han snakket om «krig med Iran» – en uttalelse som senere ble endret og dempet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Man bygger ikke landet med penger
Har oljepengebruken gått av skaftet? DN møtte finanstoppene på sentralbanksjefens årstale i Norges Bank
02:33
Publisert: