I den sentrale helseforvaltningen har det kommet til 162 flere årsverk.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen mener Høyre og Høie møter seg selv i døren.

– Mye tyder på at ting ikke var så enkelt som vi ble presentert for i valgkampen. Helseministeren har i tillegg selv bidratt kraftig til økt byråkratisering gjennom å sette våre beste fagfolk til å utrede sin egen prestisjereform Fritt behandlingsvalg, som et stort flertall av høringsinstansene mener vil bidra til ytterligere byråkrati, sier Micaelsen til NTB.

– Flere neste år

Tallene viser at det 1. mars i fjor var 3.700 årsverk i den sentrale helseforvaltningen, altså Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Andelen hadde økt til 3.862 på samme tid i år.

– Helsebyråkrater er flinke og bra folk, men det er ikke ytterligere økning i byråkratiet helsetjenesten i Norge nå trenger. Det burde være mulig å utrede og igangsette viktige saker på helsefeltet uten at det alltid må ansettes flere byråkrater, mener Micaelsen.

Neste år vil det bli ytterligere økning, men det er for tidlig å si hvor stor den blir, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet. Høie mener veksten har vært nødvendig.

– Det finnes unødvendig byråkrati og nødvendig byråkrati. Vi har sagt at vi vil kvitte oss med det første, sier helseministeren.

– Nødvendig satsing

Han viser til at det er blitt flere ansatte i Helsedirektoratet for å bygge opp kompetanse og kapasitet innen IKT. Målet er å skape en enklere og mer brukervennlig helsetjeneste.

I tillegg har det kommet en økning ved Folkehelseinstituttet. Dette er ansatte som jobber med helseregistre og -analyser, samt ansatte som jobber med barnevaksinasjon og influensaovervåking.

– Vi satser med andre ord der vi ser det er nødvendig for å bygge opp en brukervennlig og kunnskapsbasert helsetjeneste, sier Høie.

– På samme tid tar vi grep for å bygge ned unødvendig byråkrati. I forslaget til statsbudsjett for neste år stiller vi klare effektiviseringskrav til hele helseforvaltningen. Slik dreier vi ressursene ytterligere mot prioriterte områder. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.