Norge skal bli en gründernasjon. Det vil stille nye krav til oss.

Kanskje bør vi etablere samme mentalitet som Pippi; Dette har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert!

Eller skal vi gjøre som Steve Jobs?

 

Han spurte aldri hva kundene ville ha. Ifølge ham ville de bare ha mer av det samme, men til en rimeligere pris. Han var en kompromissløs innovatør og skapte suksess gjennom egne visjoner.

Det samme gjør selskaper som Uber og AirBnb. De etablerer utradisjonelle forretningsmodeller og unngår å bli én av mange millioner likelydende ideer.

Derfor skal heller ikke din neste idé være en app eller en tjeneste som forsøker å ta markedsandeler fra eksisterende aktører på deres premisser.

Se etter forretningsmodeller som er i ferd med å gå ut på dato eller arbitrasje-aktører og fordyrende mellomledd som er preget av lite åpenhet og ineffektivitet.

Kunstig intelligens og neste generasjon robotikk har fremtiden foran seg. Snart kommerInternet of Things. Andre fremtidsrettede teknologier er nullutslipp og hydrogenbiler, droner og genteknologi.

Neste generasjons gründere bør ikke drive med de store strømmene hvor millioner av håpefulle konkurrerer om den samme oppmerksomheten. Innovasjon skal være krevende.

Velger du den enkle veien, kan du like gjerne spille lotto.

Innovasjon og entreprenørskap handler mye om timing og forståelse for fremtidige behov. Slik ledet Steve Jobs sine selskaper fra den ene suksessen til den andre. Da jeg kjøpte min første Ipod, var jeg så lykkelig at jeg ropte ut min kjærlighet til Apple. Siden har denne kjærligheten bare blitt sterkere og sterkere.

Apple troner øverst på listen over verdens mest innovative selskaper, men ikke fordi de bruker mest penger på forskning og utvikling. Apple har alt det andre selskaper drømmer om: innovasjonskraft, en unik merkevare og visjoner. De skaper produkter som kundene selv ikke er klar over at de ønsker seg.

Mange norske ideer skal nå skapes, finansieres og aller helst lede til internasjonale vekstselskaper. Hvilke råd skal man gi til dagens gründere? Hvem skal gi disse rådene?

Ifølge en rangering fra World Economic Forum har Norge den mest avanserte digitale infrastrukturen i verden. 95 prosent av befolkningen har tilgang til Internett. Likevel er vi ingen digital premissleverandør på globale arenaen.

Finnene er verdensmestere i bruk av informasjonsteknologi, mens svenskene er ledende når det gjelder å patentere informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Oljenasjonen Norge har mye å lære av svenskene i årene som kommer.

Lager aksjeanalysens Spotify

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Måten aksjeinformasjon og aksjeanalyser deles på i dag er gammeldags, dyr og lite oversiktlig, mener gründerne bak Islero. De forsøker å lage aksjeanalysenes svar på Spotify – en nettplatform hvor investorer og småsparere kan abonnere på analyser og aksjetips.

Lager aksjeanalysens Spotify
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:23
Publisert:

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Amerikansk investor vil bygge norske arbeidsplasser - men får ikke bli(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.