OECD mener norske myndigheter bør stramme betydelig inn i finanspolitikken etter de betydelige avvikene fra handlingsregelen i 2009 og 2010.

Det mener OECD, ifølge rapporten "Economic Outlook" publisert torsdag.

Organisasjonen mener det er ønskelig både ut fra et makroøkonomisk styringsperspektiv, og for den mellomlangsiktige finanspolitiske bærekraften.

"Pengepolitisk tilstramming har allerede begynt, og bør fortsette en tid, etter hvert som økonomien snur, arbeidsmarkedet strammer seg til og inflasjonsforventningene kommer opp", heter det.

Slår alarm om boligprisene
OECD mener også at Norges Bank bør hensynta den kraftige boligprisoppgangen, der boligpriser i forhold til husleie og boligpriser i forhold til inntekt er godt over de langsiktige snittene.

"Det å motvirke det som kan være overdreven prisoppgang taler for strammere politikk", skriver OECD, og videre:

"Gitt de store vedvarende stimuliene i lys av et produksjonsgap som raskt er i ferd med å stenges, kan inflasjonspresset være sterkere enn anslått her, og kreve mer og raskere pengepolitisk tilstramming".

Fortsatt store problemer i USA
OECD mener den amerikanske økonomien har bunnet ut, og er på vei ut av den betydelige resesjonen, men produksjonsfallet har avtatt over sommeren og det gjenstår fortsatt store problemer, påpeker de.

Organisasjonen viser blant annet til at egenkapitalmarkedet må tilføres ny kapasitet for å motvirke finansielle tap. Samtidig estimeres et sakte fall i ledigheten.

"Federal Reserve og administrasjonen må begynne å trekke tilbake den økonomiske støtten etter hvert som veksten blir bærekraftig. Det å vurdere timingen for dette vil ikke være enkelt, men for langvarig stimuli risikerer å løsrive inflasjonsforventningene og destabilisere eiendelsmarkedene", skriver OECD.

OECD venter at USAs budsjettunderskudd vil utgjøre mer enn ti prosent i 2010, men komme under igjen i 2011, og mener innenlandsk privat etterspørsel bør erstatte stimulien som den viktigste vekstdriveren.

Markant bedring først i 2011
"Svake fundamentale forhold antyder at styrken i den private innenlandske etterspørselen ikke vil være tilstrekkelig til en sterk akselerering i produksjonsveksten i 2010. I stedet vil den nåværende vending trolig være moderat i begynnelsen, med en gradvis akselerering først i 2011", skriver OECD.

Den store ledige kapasiteten ventes å holde investeringene nede, og næringslivets investeringer ventes ikke komme opp på nivåene før krisen før slutten av 2011.

OECD tror tapene blant finansinstitusjonene kan bli større enn ventet, spesielt fra boliglån.

"Det er også fare for at vendingen undergraves av økte lange renter som følge av investorbekymringer for vedvarende høye budsjettunderskudd", skriver OECD, som også påpeker at fortsatt børsoppgang, og en vending i boligprisene kan få opp forbrukertilliten, og lede mot en betydelig sterkere oppgang i forbruket.

"I et slikt scenario kan næringslivet oppdage at lagrene er for lave for den økte etterspørselen", avslutter OECD.

Les også: - Bruker boligen som minibank

<b>- Jeg sier ikke at vi har en boligboble nå...</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.