Berge Gerdt Larsen er dømt til fem års fengsel, hvorav to år og seks måneder gjøres betinget, for brudd på skatteloven.

Han må også betale en bot på tre millioner kroner i tillegg til saksomkostninger på én million kroner.

Dommen er i hovedsak i tråd med aktors påstand.

Skjult utenlandsformue
Bergen tingrett mener Larsen har gjort seg skyldig i to tilfeller av grov økonomisk utroskap på tilsammen 18 millioner kroner, samt grovt skattesvik vi ikke å gi opplysninger om inntekter på over 55 millioner kroner og en utenlandsformue på 700 millioner kroner som over en periode på ti år.

Berge Gerdt Larsen ble frifunnet for ett av forholdene i tiltalen som handlet om selvangivelsen for 2000. Påtalemyndigheten mente han hadde unnlatt å ta med opplysninger om et han hadde mottatt et utbytte på 6,5 millioner kroner, og dermed unndratt dette fra beskatning.

Slapp inndragning
Dette var ikke retten enig i og han ble i tillegg frifunnet for kravet om inndragning.

Aktor hadde lagt ned påstand om at Larsen skulle dømmes til fem år fengsel, hvor halvparten skulle være betinget. I tillegg mente påtalemyndigheten at en en bot på tre millioner kroner og inndragning av 31,6 millioner kroner fra Larsen personlig er riktig straff.

Dommen falt i dag, mer enn syv måneder etter at rettsforhandlingene ble avsluttet.

Selve rettsbehandlingen i saken tok også lang tid og strakk seg over mer enn seks måneder.

Før dagens dom hadde Berge Gerdt Larsen Larsen vunnet én av fem sivile rettssaker mot skattemyndighetene.

Siterer Ibsen
Larsen raser mot dommen i en pressemelding:

- Tingrettsdommen vitner om synsing om internasjonal forretningsvirksomhet og forutinntagelser fra offentlige ansatte og savner enhver forankring i eksisterende rettskilder. For å sitere Ibsen: Hvor utgangspunktet er som galest, blir titt resultatet originalest, skriver oljeinvestoren.

Berge Gerdt Larsen har gjennom sin advokat Svein Aage Valen varslet at dommen ville bli anket om retten endte med domfellelse.

I en pressemelding etter at dommen er falt, skriver Berge Gerdt Larsen at hans forsvarer mener etterforskningen av saken ikke var sluttført og at vesentlig bevis manglet da saken gikk for tingretten.

Investoren mener også dommen er avsagt av en instans som er inhabil til å avsi dom i sakskomplekset rundt ham selv og hans skatteforhold.

Les også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.