Herman Friele (71), den tidligere kaffekongen og ordføreren i Bergen, lanserte torsdag formiddag planene om et nytt hotell med 250 rom over seks etasjer i Bergen sentrum.

Hotellet skal hete Zander K etter gateadressen det ligger i (Zander Kaas gate 2 der det i dag er et parkeringshus og en sykkelforrening) - like ved byens buss- og jernbanestasjon.

Hotellet skal ikke inngå i noen av de store hotellkjedene. Det skal snarere leies og drives av nabohotellet Grand Hotel Terminus. Terminus eies i likhet med Hotel Augustin av Smøråsfamilien med Kjetil Smørås (48) i spissen. Smøråsfamilien skal også eie en tredel av det nye hotellet mens Friele eier resten.  Samlet investering blir 320 millioner kroner tilsvarende snaut 1,3 millioner kroner per rom.

 

Sikker investering
- Dette blir et designhotell. Men samtidig blir det et budsjetthotell med rompriser under tusenlappen. Jeg har stor tro på at det segmentet blir bra, sier Friele til DN.

- Det er jo ikke lett i disse dager å finne sikre investeringer, men det tror vi dette blir. Og så er jeg også glad for at vi når hotellet åpnes om vel to år skaper 40 nye arbeidsplasser i sentrum. Det er også viktig, mener Friele.

 

529 rom
Inkludert Grand Hotel Terminus (131 rom), Augustin (130 rom) og et lite nytt boutiquehotell med 18 rom bak Terminus, vil Smøråsfamilien med Zander Ks 250 rom være oppe i 529 rom i Bergen sentrum.

- Hotellmarkedet i Bergen holder seg bra til tross for at oljen setter sitt preg på vestlandet. Og til tross for at det er mange nye rom i byen. sier Kjetil Smørås.

Bergen ble den store hotellvinneren ifjor blant storbyene. Til tross for åtte prosent flere rom, klarte hotellene tilnærmet å holde beleggsprosenten på samme nivå som i 2013.  Bergen var eneste by med et belegg på over 70 prosent.

- Bergen er nok det sterkeste hotellmarkedet i Norge for tiden. Og med Zander K tar vi en posisjon i den nedre enden av prisskalaen der tilbudet er begrenset i dag, sier han.

- Vi har hatt et belegg på Terminus på 84 prosent de siste to årene. Dermed har vi også måttet si nei til mange gjester. Vi har sårt trengt flere rom. De får vi nå. Og dessuten  er det inspirerende å få Herman Friele med på laget. Zander K blir dermed en helbergensk aktør med en bergensk signatur som alternativ til de sterkt ekspanderende kjedene vi ellers har i byen her, sier Smørås.

 

Les også:

Misnøye med norske turistpriser

Ser milliarden i bakken dnPlus

Innovasjon Norge tror på godt turistår i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.