Bergensmannen Jostein Davidsen (54) utpekes til verdens nest viktigste farmasileder for fremvoksende markeder, på plassen foran Bill og Melinda Gates. Scrip Intelligence i London, som spesialiserer seg på analyser og nyheter om den globale farmasibransjen, står bak kåringen.

- Det er ingen snarveier til fortjeneste i fremvoksende markeder. Det tar lang tid, 20 år i Russland har lært meg det. Dyktig lokal ledelse er det viktigste for suksess i disse markedene, sier Davidsen.

Davidsen startet sin farmasikarriere i Nycomed i 1987. Etter kommunismens fall bygget han opp Nycomeds virksomhet i Øst-Europa, Russland og de tidligere sovjetrepublikkene, og han bodde i Moskva i nesten to tiår.

Nycomed ble i 2011 kjøpt opp av det japanske farmasiselskapet Takeda Pharmaceuticals, verdens 15. største farmasiselskap i omsetning. Davidsen er der sjef for fremvoksende markeder (emerging economies) i Takeda, med 7000 ansatte og en omsetning på 11 milliarder kroner i regnskapsåret 2012. Takeda går i Norge under navnet Takeda Nycomed.

Scrip fremhever at Davidsen spilte en særlig viktig rolle da Takeda kjøpte det brasilianske selskapet Multilab i 2012.

Davidsen har de to siste årene bodd og arbeidet i Zürich i Sveits.

Microsoft-gründer Bill Gates gjenvant nylig tronen som verdens rikeste person. Men han havner sammen med konen Melinda på plassen bak Davidsen i denne kåringen. Ekteparet får særlig skryt for arbeidet Bill & Melinda Gates Foundation gjør i kampen mot sykdommer som hjernehinnebetennelse, polio og malaria i fattige land.

Listen toppes av palestineren Samih Darwazah (83). Han flyktet til Jordan der han etablerte Hikma Pharmaceuticals i 1978. Hovedkontoret er i dag i London, der selskapet også er børsnotert. Etter en rekke oppkjøp er Hikma blant de ledende farmasiselskapene i Storbritannia, med stor virksomhet i Midtøsten. Selskapet spesialiserer seg på rimelig generisk medisin (kopimedisin) og lisensprodusert medisin for markeder med lav kjøpekraft. Selskapet ledes i dag av hans sønn Said.

Statoil tilbyr nye gullpakker til ansatte

Kinesiske skrekkbyer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.