Finansmannen Warren Buffett er blitt verdenskjent for måten han får pengene til å yngle i Berkshire Hathaway, investeringskonglomeratet hvor han er sjef og største eier.

Gjennom 50 år har aksjonærene i selskapet kunnet glede seg over Buffetts unike nese for investeringer.

Slik var det også i årets tredje kvartal: Resultatet etter skatt endte på 9,43 milliarder dollar, mer enn dobbelt så mye som året før. Den gangen viste bunnlinjen et overskudd på 4,62 milliarder dollar.

Gigantfusjon

Den kraftige resultatveksten skyldes en real ketchup-effekt: Resultatet inkluderer nemlig en gevinst på 4,4 milliarder dollar etter skatt som selskapet realiserte i begynnelsen av juli da matvareprodusentene HJ Heinz og Kraft Foods ble slått sammen.

Berkshire eide over halvparten av aksjene i HJ Heinz. Da fusjonen ble gjennomført hadde verdien av investeringen i ketchup-produsenten mer enn doblet seg siden oppkjøpet ble gjort rundt to år tidligere.

Den solide gevinsten kom godt med i et kvartal der deler av Berkshires kjernevirksomhet, som for eksempel tradisjonell skadeforsikring og reassuarnse, gjorde det betydelig svakere enn året før.

Veier opp

Buffett må også konstatere at ikke alle investeringene går like bra. Berkshire eier rundt 15 prosent av aksjene i teknologigiganten IBM. Ved utgangen av tredje kvartal var det urealiserte tapet på investeringen på rundt to milliarder dollar, tilsvarende rundt 15 prosent av den opprinnelige investeringen.

I kvartalsrapporten skriver selskapet at det ikke har noe ønske om å selge unna posten og at det venter at kursen etter hvert vil bedres slik at tapet hentes inn.

Driftsresultatet i tredje kvartal, som ekskluderer tap og gevinster på investeringer, endte på 4,55 milliarder dollar, ned fra 4,72 milliarder dollar året før.

Dette gir et driftsresultat per A-aksje på 2769 dollar i kvartalet, mot 2876 dollar året før.

På forhånd var det ventet et resultat på 2720,60 dollar per a-aksje, ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters.

Les også:

Gründer: Glad for oljesmellen

Klokkemerket Daniel Wellington ble milliardbedrift på rekordtid

Vimpelcom-saken:  Lunder fikk advarsel fra ansatt om mulig korrupsjon

Se DNtv: De fem beste kjøpene blant nyhetene på Vinmonopolet

De fem beste kjøpene blant Polets nyheter
DNs vinanmelder Merete Bø viser frem de fem beste vinkjøpene i Polets novemberslipp.
02:40
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.