Italias hardt pressede statsminister Silvio Berlusconi sier tirsdag kveld at han skal gå av, men bare etter at det italienske Parlamentet har vedtatt endringer til neste års budsjett, melder Italias president ifølge flere medier. Tidligere på dagen hadde en avstemning i Parlamentet vist at han ikke lenger hadde flertall i underhuset.

- Jeg innser at jeg ikke har flertall lenger. Jeg vil derfor gå av for at det senere vil bli holdt valg, sier Berlusconi til den italienske TV-kanalen Kanal 5, melder NTB.

- Regjeringen vil gi finansmarkedene et tegn på at vi tar situasjonen alvorlig, legger han til.

Usikkert når
Ifølge BBC kan det gå en periode på to uker eller til og med én måned før den hardt pressede statsministeren faktisk går av. Ifølge NTB og melder det italienske nyhetsbyrået DPA at avgangen kan komme allerede neste uke. Endringene til neste års statsbudjsett, som inneholder en rekke økonomiske reformer som er blitt etterlyst av Italias EU-partnerem, skulle egentlig ha vært vedtatt i slutten av måneden, men avstemingene kan nå bli fremskyndet, heter det i flere medier.

Statsministeren møtte tirsdag kveld president Giorgio Napolitano etter at en avstemning i Parlamentets underhus viste at Berlusconi ikke lenger hadde flertall i kammeret. Ifølge en melding fra presidenten tilbød statsministeren å trekke seg etter at det italienske Parlamentet har vedtatt reformene som er ment å stimulere veksten i det gjeldstyngede landet.

- Når disse forpliktelsene er gjennomført, vil statsministeren levere inn sin avskjedssøknad til statsoverhodet, heter det i uttalelsen ifølge NTB.

Napolitano vil da forhøre seg med partiene i Parlamentet for å utpeke en ny regjering. Neste valg er i 2013, men Berlusconi sier tirsdag kveld at han ser for seg at det blir utlyst nyvalg umiddelbart etter hans avgang, fordi han mener «Parlamentet er paralysert».

Mistet flertallet
Berlusconi vant faktisk tirsdagens avstemning i Parlamentet om fjorårets nasjonalregnskap, en rutinemessig sak. Men han oppnådde bare 308 stemmer av underhusets totalt 630 representanter, fordi så mange som 321 valgte å ikke delta i avstemningen. Flere av "Il Cavalieres" mest trofaste støttespillere har de siste dagene vendt statsministeren ryggen, og på tirsdag ba selv Berlusconis viktigste allierte Umberto Bossi ham om å gå av.

Berlusconi stilte dermed svakt hvis et nytt tillitsvotum - statsministeren har allerede overlevd titalls - hadde blitt stilt mot ham.

Ydmykelsen kommer etter en sviende opptreden på G20-møtet forrige helg der Berlusconi måtte vende hjem i skam etter å ha blitt nødt til å akseptere oppsyn av Italias reformer fra IMF.

Takknemlige børser
Gjeldskrisen som rammer Hellas truer med å smitte over til Italia, en betydelig større økonomi, som også har betydelig større gjeld. Italias gjeld ligger på omtrent 2.000 milliarder euro, hvilket er mer enn et helt års verdiskapning. Markedet har svært liten tillit til at Berlusconi greier å sette Italia på rett vei med en strategi for større økonomisk vekst og kutt i offentlige utgifter, og frykten er at landet kan komme til å få problemer med å betale gjelden sin.

De siste dagene har renten på italienske statsobligasjoner steget til rekordnivåer helt oppunder syv prosent. Tirsdag var ti-åringen oppe i hele 6,77 prosent, det aller høyeste nivået siden euroen ble innført for over ti år siden.

Amerikanske aksjemarkeder reagerte positivt på nyheten om Berlusconis avgang. Etter nervøse handel rundt balansepunktet stiger alle tre hovedindekser på Wall Street med mellom 0,7 og 1,1 prosent litt over en halvtime før børsslutt.

Milliardæren Silvio Berlusconi har dominert italiensk politikk i nesten to tiår, og sittet som statsminister i tre perioder og totalt ni år siden 1994. Berlusconi har svært store eiendeler i mediesektoren, og har ved flere anledninger hatt problemer med det italienske rettssystemet. Flere saker der han er innblandet er fortsatt åpne. En av disse gjelder påstått seksuell omgang med en mindreårig.

Les mer: Berlusconi mistet flertallet i nasjonalforsamlingen

EU er svært bekymret for situasjonen i Italia

Se Berlusconi notater! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.