Nyhetsbyrået Bloomberg News melder tirsdag ettermiddag at statsminister Silvio Berlusconi har mistet flertallet i det italienske nasjonalforsamlingen. Dermed kan det gå mot enda et nytt mistillitsforslag mot statsministeren.

I dagens rutinemessige avstemning om fjorårets nasjonalregnskap fikk regjeringens forslag bare støtte av 308 av de totalt 630 representantene i underhuset. 321 av representantene deltok ikke i avstemningen.

Tidligere i høst falt forslaget i nasjonalforsamlingen, noe som utløste et tillitsvotum som Berlusconi vant med 316 stemmer. Siden den tid har imidlertid flere av medlemmene i underhuset vendt statsministeren ryggen.

Ber Berlusconi gå av
Opposisjonen, som på forhånd hadde varslet at den ville avstå fra å stemme, oppfordrer nå Berlusconi om å gå av og viser til at han mangler den nødvendige støtten i nasjonalforsamlingen. Ifølge Marketwatch betyr resultatet fra avstemningen at Berlusconi kan bli felt i et tillitsvotum senere i uken.

- Regjeringen har ikke flertallet. Vi vet alle at Italia står overfor en reell risiko for å ikke få tilgang til finansmarkedene de neste dagene, sier opposisjonsleder Pier Luigi Bersani etter avstemningen ifølge Bloomberg.

President Giorgio Napolitano kan nå be om et tillitsvotum for Berlusconi og hans regjering. Et annet utfall kan bli at Berlusconi selv velger å gå av. Senest i dag avviste han imidlertid dette, selv om tre medlemmer fra hans eget parti gikk over til opposisjonen og seks andre har bedt ham om å gå.

Berlusconi er under knallhardt press fra både opposisjonen og medlemmer av partiene i koalisjonsregjeringen. Ifølge Financial Times skal Umberto Bossi, leder for koalisjonspartiet Lega Nord, kreve at statsministeren går av. Bossi mener Berlusconi bør gå av straks og erstattes med Angelino Alfano, partisekretær for Berlusconis parti PDL.

Rekordrente
Tidligere på dagen tirsdag nådde renten på italiensk statsgjeld med ti års løpetid 6,74 prosent, det høyeste nivået siden landet ble medlem av eurosamarbeidet i 1999.

Seniorøkonom Sarah Hewin i Standard Chartered Bank tror et eventuelt nederlag for Berlusconi kan bidra til at rentene faller tilbake.

- Berlusconis nederlag eller fratreden kan være begynnelsen på at Italia kommer seg videre. Så lenge Berlusconi er ved makten vil det ikke være tillit til at regjeringen vil klare å presse gjennom reformer, sier hun til Bloomberg News.

Tirsdag ettermiddag har rentene på italiensk statsgjeld begynt å stige igjen. Renten på femårige obligasjoner er nå på 6,73 prosent, mens tiåringen handles med en rente på 6,67 prosent.

Les også:

Skjebnetimer for Italia

Silvio Berlusconi - statsministeren med ni liv

Johnsen: Italia-krisen må løses politisk

Skjebneavstemning for Berlusconi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.