Frykten for at Silvio Berlusconi og hans koalisjon skal vinne valget i Italia og ta landet vekk fra spareplaner, sendte Wall Street inn i illrøde tall. Når børsen stenger klokken 22 norsk tid er det fortsatt frykten for at Italia ikke vil fokusere på budsjettmessig måtehold i tiden fremover som skremmer amerikanske investorer.

Alle de tre indeksene gikk i rødt da tidlige resultater fra valget tydet på at det går mot dødt løp i Italia, med ett kammer til hver av de to store koalisjonene. Etterhvert som de tidlige resultatene synes å holde inn mot mål, tiltok frykten og sendte indeksene ned mellom 1,4 og 1,8 prosent.

Les også: Frykter dødt løp i italiensk valg

Før resultatene tikket inn steg indeksene da de første valgdagsmålingene tydet på at Pier Luigi Bersani og hans koalisjon ville gå av med seieren.

- Vi ønsker ikke mer kaos i Europa, sier sjefs investeringsstrateg Bruce McCain i private banking-enheten til KeyCorp i et telefonintervju med Bloomberg News.

- Ett hvert spørsmål som sår tvil om Italia vil forfølge vedtatte spareplaner etter valget er bekymringsfullt for investorene, fortsatte McCain.

Tidligere på dagen var det en helt annen tone som rådet grunnen. Da steg de tre nøkkelindeksene på spekulasjoner om at Japan vil stimulere egen økonomi fremover og på troen om at Pier Luigi Bersanis koalisjon ville vinne valget i Italia.

God resultatsesong
- Fortsatt resultatmomentum og stigende stemning hos bedriftene tyder på økt pengeforbruk dette året, sa investeringssjef James Paulsen hos Wells Capital Management til nettstedet.

- I dag blir investorene minnet om at pengepolitisk oppmykning sannsynligvis vil være mantraet fra Europa til Japan, fortsatte han.

Aksjekursene i USA fulgte globale aksjer høyere etter spekulasjoner om at Japans statsminister Shinzo Abe vil foreslå en sentralbanksjef som er for å stimulere økonomien.

Ved slutten av handelsdagen var Chesapeake Energy Corp ned 6,2 prosent til 19,25 dollar etter å ha avtalt å selge en andel av et oljefelt i Oklahoma til China Petrochemical company for en tredel av feltets antatte verdi.

I motsatt ende fant man bilutleieren Hertz, som steg 3,2 prosent til 19,332 dollar etter å ha annonsert at salg og resultat vil overstige analytikernes forventninger.

Slik så det ut da handelen på Wall Street stengte klokken 22.00: