Det er konklusjonen etter at styrelederen for den amerikanske sentralbanken Ben Bernanke deltok i en fast høring i senatets Banking Committee tirsdag ettermiddag.

Bernanke mener sentralbanken bidrar til en ekspansjon av økonomien uten å ta for stor risiko på inflasjonssiden.

- Vi ser ikke at den potensielle faren for økt risiko i noen finansielle markedet som større enn fordelene ved å bidra til et sterkere økonomisk oppsving, sa Bernanke da han leste opp fra sitt planlagte innlegg, skriver Bloomberg News.

- Inflasjonen er for øyeblikket overvunnet og inflasjonsforventningene er godt tøylet, fortsatte han.

Ben Bernanke møter til halvårlige høringer for å gi et ferdigskrevet innlegg og for å svare på spørsmål fra bankkomiteens medlemmer.

Frykter ny deadline
Bernanke benyttet anledningen til å fortelle medlemmene av komiteen at USAs økonomi vil komme under "vesentlig" press om ikke politikerne klarer å hindre automatiske budsjettkutt som inntrer 1. mars om man ikke kommer til enighet om det føderale budsjettet før den til.

Han oppfordret senatorene til å få budsjettet inn på en langsiktig bærekraftig sti.

Den amerikanske sentralbanken har i lengre tid kjøpt obligasjoner for 85 milliarder dollar hver måned for å stimulerer økonomien. Over tid har dette bidratt til at sentralbanken har en balanse på historiske 3.100 milliarder dollar.

Forsvarer og fortsetter
Dette har aktualisert diskusjonene om når og hvordan Bernanke og hans kolleger i sentralbankens pengepolitiske komité skal avslutte de såkalte kvantitative lettelse. Det er også økende bekymring for at påpøsingen av ferske penger inn i økonomien kan hindre en smertefri avslutning og at pengene er med på å bygge opp nye bobler og leder investorer til å ta uønsket risiko.

Bernanke gjentok tidligere utsagn om at Fed vil fortsette å kjøpe obligasjoner inntil arbeidsmarkedet viste "vesentlig bedring" fra dagens nivåer. Han beskrev dagens arbeidsmarked som "generelt svakt".(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.