Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke sier at Federal Reserves pengepolitikk over tid vil kunne bidra til å redusere det amerikanske budsjettunderskuddet.

Det skriver Wall Street Journal tirsdag, ifølge TDN Finans.

Slår tilbake mot kritikken
Med dette slår Bernanke ifølge avisen tilbake mot kritikk om at sentralbankens lavrentepolitikk gjør det mulig for Obama-administrasjonen å føre en dårlig finanspolitikk.

Enkelte republikanske parlamentarikere og representanter for utenlandske myndigheter sier at Feds politikk letter presset på Det hvite hus og Kongressen for å redusere det voksende underskuddet.

- Jeg finner argumentet lite overbevisende. Ansvaret for finanspolitikk ligger helt og holdent i administrasjonen og i Kongressen, sa Bernanke i en tale til The Economic Club of Indiania mandag. Det melder TDN Finans.

Vil bidra til å redusere underskuddet over tid
Sentralbanksjefen sier at Feds politikk vil bidra til å redusere budsjettunderskuddet over tid.

For det første, fordi den vil stimulere til sterkere vekst, noe som leder til høyere skatteinngang og redusert offentlig forbruk.

For det andre, fordi Fed får renteinntekter på verdipapirer sentralbanken har kjøpt, og som overføres til det amerikanske finansdepartementet. I løpet av de seneste tre årene har Fed overført 200 milliarder dollar til departementet.

- Det er store sjanser for at Feds oppkjøpsprogram i siste instans vil redusere, ikke øke, den føderale gjelden, sa Bernanke.

Han la til at «det ville være høyst upassende å benytte pengepolitikken til å forsøke å influere den politiske debatten om budsjettet», skriver Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.