RECs kjøp av to silisiumfabrikker i USA er definitivt den beste dealen som er gjort i solbransjen noensinne. Trolig også et av de aller beste kjøpene noe norsk selskap har gjort ute.

Viser frem superfabrikken
Det sier Gøran Bye, konserndirektør i Renewable Energy Corporation, mens han for første gang viser norske analytikere og journalister rundt på Recs silisiumfabrikk i Moses Lake i Washington. Fabrikken er den klart viktigste forkl#229en på at Recs har inntatt ledertrøyen i solenergibransjen.

I 2002 fikk Recs silisiumleverandør Asimi store økonomiske problemer som følge av at prisene for silisium ble halvert. Japanskeide Asimi hadde besluttet å nedlegge fabrikken i Moses Lake da Rec bestemte seg for å overta fabrikken for å sikre tilgangen på superrrent silisium.

Rec overtok tre fjerdedeler av fabrikken i Moses Lake for en billig penge og fikk takknemmelige ansatte og tilgang på svært lovende teknologi på kjøpet.

Perfekt
Timingen var perfekt. Halvannet år etter, begynte silisiumprisene å stige kraftig. Tre år etter overtok Rec også en nybygget silisiumfabrikk i Montana da det overtok Asimi for 400 millioner dollar.

-Rec ville ikke vært i nærheten av hva det er uten disse fabrikkene, sier Erik Thorsen, Recs konsernsjef.

Etter overtagelsen av de to fabrikkene har Rec økt produksjonen med 50 prosent i Moses Lake, senket driftskostnadene betraktelig, samtidig som silisiumprisene er mangedoblet. Driftsmarginen (ebitda) er det ikke mange industribedrifter som matcher, 59 prosent i fjor.

 Misunner Rec
-Det er veldig lite i verden som er like spennende som dette. Du får ikke mer enn én slik sjanse i livet, sier Gøran Bye, konserndirektør i REC Silicon. Han kom til Moses Lake som innleid konsulent i 2002. Han ble. Nå har han ansvaret for hele Recs silisiumdivisjon, som til sammen har investert 1,1 milliarder dollar i silisiumanleggene, når den nye silisiumfabrikken som er i ferd med å bli bygget i Moses Lake, regnes med.

I en verden hvor det nå er skrikende mangel på superrent silisium, har Rec kunnet foreta den ene utvidelsen etter den andre på sine waferfabrikker fordi de har tilgang på nok silisium. Det er en posisjon hele bransjen misunner Rec.

Bygger nytt
Konsernsjef Erik Thorsen varslet onsdag på sin presentasjon at Rec vil fortsette utvidelsene også innen silisium. I første omgang er det klart at en ny silangassfabrikk skal opp og stå. Det betyr trolig at en ny fabrikk for superrent silisium vil følge etter.

-Vi er kommet langt i vurderingene, men er ikke klar til å konkludere ennå. Men før sommeren vil vi konkretisere planene, sa Thorsen.

Gullegg
For å lage superrent silisium, som brukes til elektronikkindustrien og til solarindustrien, lager man først silangass. Dette har lenge vært en skjult gullgruve i Rec. Rec bruker over 90 prosent av silangassen det produserer til å lage superrent silisium. Resten selges med overdådige marginer, som Rec ikke vil avsløre. Men i fjor produserte Rec 8000 tonn silangass, hvor opptil 10 prosent ble solgt i markedet.

-Et gullegg, er alt Gøran Bye vil si.

Ikke redd Orkla
Orkla eier nær 40 prosent av Rec, og er i gang med en stor utbygging av sin egen solarsilisium som skal konkurrere på samme marked som Rec. Orkla har tidligere sagt at de vil lage solarsilisium til under 20 dollar per kilo. Det er godt under bransjens gjennomsnitt i dag, som ligger på mellom 25 og 45 dollar.

Bye bekrefter at Rec lager silisium i nedre del av gjennomsnittet i Moses Lake i dag, men at det nye anlegget til 3,6 milliarder kroner, som skal stå ferdig med helt nye teknologi i Moses Lake neste år, også vil lage silisium til under 20 dollar per kilo. I 2010 vil den nye fabrikken stå for halvparten av silisiumproduksjonen i Rec.

Erik Thorsen uttalte onsdag at dersom det vil bli bygget nye silisiumfabrikk, vil den også baseres på den nye teknologien, såkalt FBR.

Les også: Skeptisk til de nye (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.