På tross av en liten korreksjon etter tre måneder med sterk oppang, har hovedindeksen på Oslo Børs lagt kraftig på seg siden nyttår.

Når Oslo Børs stenger i ettermiddag har markedet lagt bak seg det beste første halvår siden 1993, med en oppgang på nær 30 prosent.

Klokken 13 tirsdag har hovedindeksen steget 26,90 prosent siden dørene åpnet igjen i januar.

Vel bratt opptur
Fra årstoppen på rundt 310 poeng har Oslo Børs korrigert noe ned, til rundt 285 poeng i dag.

 

- At markedet korrigerer kommer neppe som noen stor overraskelse, all den tid mange har ment at oppturen de siste månedene har vært vel bratt sett i forhold til de makroøkonomiske signalene. Starten og avslutningen på måneden var likevel positiv, og svingningene i løpet av måneden er på mange måter karakteristisk for den usikkerheten som fortsatt rir investorene, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen på Oslo Børs til DN.no.

Han peker på at mye av oppturen kan tilskrives den kraftige oppgangen på 80 prosent i oljeprisen,

- Det, og prisutviklingen på andre råvarer, har vært en viktig driver for Oslo Børs og bidratt til at flere investorer har kommet tilbake til det norske markedet i siste kvartal, sier han.

Henger litt etter
Olsen understreker imidlertid at Oslo Børs var blant de børsene som falt mest tilbake i 2008.

- Og ser vi på utviklingen siste 12 måneder henger Oslo Børs fortsett noe etter flere av de toneangivende børsene i Europa, USA og Asia. Dette har sannsynligvis også sammenheng med utviklingen i råvarepriser, med oljeprisen i spissen. Prisen på et fat av det sorte gullet er nesten halvert siden utgangen av juni i fjor, forklarer han.

Ifølge Olsen har nesten 20 selskaper mer enn doblet seg i første halvår, deriblant flere selskaper innenfor fisk og farmasi. Aller best har legemiddelselskaper Algeta gjort det, med en oppgang på nesten 400 prosent, fulgt av Marine Harvest og Grieg Seafood som begge har løftet seg rundt 300 prosent.

Aller svakest har Nexus og Oceanteam prestert. Disse har falt rundt 90 prosent i verdi siden nyttår.

Høyt på listen
Ifølge Olsen har Oslo Børs vært blant de beste børsene i verden hittil i år.

- Oslo Børs plasserer seg høyt på rangeringslisten i første halvår, sier Olsen.

Til sammenligning har Stockholmsbørsen og Københavnbørsen steget henholdsvis 20 og 18 prosent, mens Londonbørsen har falt tilbake tre prosent. Børsene i Shanghai, Bombay og Moskva har gjort det best med oppganger på 50-60 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.