Øystein Stray Spetalen har gått på barneskole, ungdomsskole, gymnas og NTH sammen.

- De var litt asosiale, litt spesielle. Øystein og Tor Olav hang stadig sammen, forteller en av klassekameratene fra ungdomsskolen til Dagens Næringsliv.

- Spesielle?

- Øystein hadde en spesialavtale. Han fikk forlate skolens område for å gå hjem og høre på radio i friminuttene.

- Javel?

- Du skjønner, han måtte få med seg børskursene, forteller en av lærerne.

Da Spetalen gikk i niende klasse, kjøpte han sine fem første aksjer i Hydro. Konfirmasjonspengene ble investert i DNO, med god fortjeneste.

Etter NTH jobbet Spetalen og Trøim sammen i et aksjemeglerfirma i Sandefjord.

Så skiltes deres veier.

Spetalen ble porteføljeforvalter i Gjensidige, Trøim i Storebrand, før Spetalen prøvde seg som aksjemegler, mens Trøim ble administrerende direktør i DNO.

Men de to vennenes stier skulle krysse igjen. Mange ganger. 

Trist jul
Trøims jobb som administrerende direktør i DNO fikk imidlertid en brå slutt.

Gjennom et datterselskap av DNO hadde Trøim handlet utenlandske aksjer i stor stil. For stor. Ifølge en dom fra Oslo Tingrett innrømmer Trøim at han handlet aksjer i strid med sine instrukser. Han unnlot også å rapportere handlene. Problemet var at handlene medførte store tap for DNO.

En uke før julaften 1994 sluttet Trøim som administrerende direktør i DNO. Han ble umiddelbart plukket opp av DNOs gamle motstander, eieren av tankrederiet Frontline. Fra januar 1995 har Tor Olav Trøim vært mektige John Fredriksens nærmeste og mest betrodde medarbeider.

Omtrent samtidig startet Spetalen sin nye karriere som privat investor.

Timingen skal vise seg å være perfekt. For hva har man vel ikke gode venner til?

Aktiv hjelp
Mot slutten av 1996 er inkassoselskapet Aktiv Kapital i pengenød. Selskapet ønsker å ekspandere, men det finnes ikke en bank i Norge som vil låne ut penger til gründer John Nordbrekken og hans medinvestor Øystein Stray Spetalen.

Men Spetalen, som har kjøpt seg inn inn i Aktiv Kapital bare et halvt år tidligere, vet råd. Han har en kamerat på Aker Brygge.

– Det var et helt avgjørende møte, sier Jon H. Nordbrekken. 

Mannen de skal møte på Aker Brygge, heter Tor Olav Trøim. Ved bordet sitter også skipsreder John Fredriksen. Og brått får Aktiv Kapital 50 millioner kroner ekstra å rutte med. Fredriksen går inn som storaksjonær i selskapet. Tor Olav Trøim blir plassert i styret, som skipsrederens mann.

20. mars 1997 er det første lønningsdag for Øystein Stray Spetalen i Aktiv Kapital. Dokumenter Dagens Næringsliv har fått tilgang til, forteller om en eksklusiv emsisjon. Rettet mot Øystein Stray Spetalen. Her får Spetalen anledning til å tegne seg for 91.000 nye aksjer i Aktiv Kapital. Kursen er på beskjedne 15 kroner per aksje. Men den skal fort endre seg.

Rett etterpå gjennomfører selskapet nok en emisjon. Nå er kursen steget til 44 kroner. Når selskapet går på børs høsten 1997, henter Aktiv Kapital inn enda mer penger. Nå er emisjonskursen plutselig 95 kroner.

Og så er det tid for Spetalen til å realisere aksjeverdiene.

I forbindelse med børsnoteringen vedtar Tor Olav Trøim og de andre i Aktiv Kapital-styret, at det skal gjennomføres et såkalt annenhåndssalg av aksjer. Tre av de gamle aksjonærene får anledning til å selge, deriblant Øystein Stray Spetalen. Og gevinsten er solid. Spetalen får igjen seks ganger det han måtte betale for aksjene han fikk lov til å kjøpe eksklusivt bare et halvt år tidligere.

Kort tid etter selger Spetalen ytterligere 70.000 aksjer i Aktiv Kapital. Nå er kursen steget til 115 kroner.

Samtidig kjøper skipsreder John Fredriksen seg stadig opp i Aktiv Kapital, og garanterer for stabilitet, vekst og velstand.

– John Fredriksen var helt utslagsgivende for Aktiv Kapitals utvikling og vekst, sier gründer John Nordbrekken.

Og utslagsgivende for Øystein Stray Spetalens suksess. Han selger resten av sine Aktiv Kapital-aksjer i januar 2004, med en fortjeneste på 170 millioner kroner. Tilsammen har han en aksjegevinst på nærmere 200 millioner i løpet av årene i Aktiv Kapital.

Enestående?

Dette er bare ett av mange eksempler på at Spetalen stadig spiller på Fredriksen og Trøims banehalvdel. Og omvendt.

Helt i front
– Dere må se på Øysteins investeringer i Frontline. Det er antagelig der han tjente sine første 100 millioner.

Ordene tilhører en finansmann og investor som har fulgt Øystein Stray Spetalen i en årrekke og som har investert parallelt med Spetalen i John Fredriksens tankrederi Frontline.

Vi er i slutten av 1998 og i begynelsen av 1999. Kursen i rederiet skraper ned mot dramatiske syv kroner, og enkelte eksperter snakker om at det snart er kroken på døren for John Fredriksen og hans nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim.

 Men så løsner det. Med frisk egenkapital. Og hele 19 banker som plutselig er villig til å gi avdragsutsettelser. Tor Olav Trøim står i bresjen for snuoperasjonen.

Det er nå bestekompis Øystein Stray Spetalen slår til. Investoren har utvist en enestående evne til å gå ut og inn på riktig tidspunkt i Frontline. Dagens Næringsliv har gått gjennom en rekke historiske aksjonærlister som viser en sjeldent god timing for Spetalen i selskapet hvor barndomsvennen står ved roret.

I slutten av januar 2000 er Spetalen inne og eier nesten en halv millioner aksjer i Frontline. Kursen er nå i overkant av 30 kroner. I løpet av noen uker klatrer Frontline jevnt og trutt. I mars 2000 er Spetalen Frontlines 14. største aksjonær. Før han selger seg ut. Overfor pressen vedgår Spetalen at han har «realisert store gevinster» i årets første måneder og at Frontline er det selskapet hvor han har tjent mest. I oktober er han tilbake igjen som Frontlines 16. største aksjonær, større enn en rekke insitusjonelle investorer.

Frontline klatrer jevnt og trutt frem til juni 2001. Da er kursen oppe i hele 170 kroner. Men da kurven peker nedover, er Spetalen borte fra listene. Aksjonærlisten fra 28. mai viser at Spetalen har sagt takk for seg for denne gang.

Det er nemlig ikke slutt.

Året det var så bratt
Da Frontline legger frem resultatene for tredje kvartal høsten 2002, er det bare sorgen. Selskapet rapporterer om et underskudd på 37 millioner dollar i perioden og skriver i kvartalsrapporten at tankmarkedet har vært «ekstremt svakt». Kursen er nesten nede på 20 kroner. Det mumles igjen om krise, for høy gjeld og dårlige rater.

Men det er én ting analytikerne merker seg. I september begynner Tor Olav Trøim å kjøpe aksjer i Frontline.

– Et meget sterkt signal, sier en forvalter som har investert tungt i Frontline.

En annen som tydeligvis har forstått at det er i ferd med å snu, er Øystein Stray Spetalen. Han er allerede på full fart inn igjen i selskapet hvor barndomsvennen er toppsjef.

Frem mot årsskiftet kjøper han seg opp til 500.000 aksjer i selskapet. I desember eier han Frontline-aksjer for 19 millioner kroner.

Nå starter Frontline på sin andre virkelig store opptur. Og den er bratt. I juni 2004 stopper Frontline på 208 kroner. Men da aksjekursen får et fall i slutten av måneden, er Spetalen borte fra aksjonærlisten.

Ikke dårlig. Spetalen sier til DN at han har en kostpris på rett under 40 kroner på aksjene sine i Frontline i denne perioden. Da han selger like før kurstoppen, får han med andre ord en gevinst på rundt 85 millioner kroner.

Men løpet fortsetter. Og fortsetter. Til en kurstopp på over 330 kroner. Med Spetalen som deltager. Dagens Næringsliv har snakket med uavhengige kilder som har nøyaktig oversikt over Spetalens handler i Frontline. Disse viser at han har vært ut og inn av butikken til Tor Olav Trøim nærmere 440 ganger bare de to siste årene.

Olja lyn
Mandag 22. oktober 2001 klokken 14.49: «Børspause innført. Oslo Børs undersøker om det foreligger ulik informasjon rundt selskapet Northern Oil.»

Hva er det som får Oslo Børs til å reagere?

Det børsnoterte norske oljeselskapet som har eierinteresser i oljefelt i Egypt, Colombia og Brasil, stiger med 17 prosent utover dagen. Men er det bare derfor handelen stoppes?

 Northern Oil er registrert på Bermuda, kontrollert av John Fredriksen og styrt av Tor Olav Trøim.

Historien som ender i børspausen, begynner to uker tidligere. Da sender Northern Oil ut en melding om at det har kjøpt 3,5 millioner aksjer i datterselskapet Naftex, fra en ikke-amerikansk investor. Den ikke-amerikanske investoren er Øystein Stray Spetalen.

I det stille har Spetalen kjøpt seg kraftig opp i Naftex, med perfekt timing.

Så tar Northern Oil et par grep som skal vise seg å bli nyttige for Spetalen. Trøims kompis får nemlig lov til å bytte Naftex-aksjer mot Northern Oil-aksjer. Prisen er ekstremt gunstig. For Spetalen. Som plutselig blir sjette største aksjonær i Northern Oil.

Og så skjer det plutselig noe med kursen i selskapet.

Etter at Spetalen får være med på den gunstige byttehandelen, kommer det plutselig en drøss med meldinger fra Northern Oil som får kursen til å gå. Oppover.

Oljefunn i Brasil, salg av et gigantisk oljefelt i Colombia, en analyse med en himmelsk verdivurdering fra meglerhuset Fearnley og melding om at selskapet planlegger en stor emisjon.

Kursen i Northern Oil stiger med hele 90 prosent. Klart børsen må reagere. Finnes det ulik informasjon om selskapet? spør folkene som skal overvåke markedet. Har noen tilgang på opplysinger eksklusivt?

Men Oslo Børs finner ingenting. Som så ofte før.

Så er det slutt for denne gang, og kursen faller tungt. Men Spetalen har funnet en utgang. Fredag 26. oktober er Spetalen ute av listen over de 20 største aksjonærene i Northern Oil.

Gitt at Spetalen selger på topp, kan han hente en hyggelig ukelønn: 4,5 millioner kroner.

Hissige på grøten
Er det tilfeldig at Spetalen dukker opp i selskaper sammen med bestekompis Trøim og selskapene han styrer på vegne av John Fredriksen?

Ta Deep Sea Supply, et rederi som blant annet leverer utstyr til den norske kontinentalsokkelen. I 2006 kjøper Fredriksen seg kraftig opp i dette selskapet. Handlene blir gjort gjennom de utenlandskregistrerte Hemen Holding, Franklin Enterprises og Geveran Trading, håndtert av Fredriksen og Trøim. Og de to herrene er hissige på grøten. Følg med på dette løpet sist sommer:

Fredriksen begynner å kjøpe Deep Sea Supply-aksjer 31. mai. deretter tar han store jafs av supply-selskapet i seks ulike handler i løpet av en drøy måned. 14. juli har han kontroll. Aksjekursen i selskapet stiger med mer enn 30 prosent i perioden, slik den ofte gjør når John Fredriksen er på handletur.

Mindre kjent er det at Spetalen gjennom selskapene Tycoon Industrier as og Ferncliff as sanker aksjer i det samme selskapet til akkurat samme tid.

Fra slutten av mai frem til 28. juli går Spetalens beholdning fra null til 920.000 aksjer i Deep Sea Supply. Og nok en gang: Spetalen selger seg ut på topp.

Fersk fisk
Sjokkmeldingen kommer tirsdag morgen 7. juni 2005. Norges rikeste mann, John Fredriksen, har kjøpt 48 prosent av oppdrettskjempen Pan Fish. Investorer og meglere sperrer øynene opp.

– Det skjedde bare i løpet av noen få timer, forteller direktør Odd Stavaas i Nordea, som solgte aksjeposten.

 På dette tidspunktet sliter Pan Fish skikkelig. Selskapet har vært gjennom en rekke refinansieringer. Oppdrettsbransjen bakser med straffetoll og markedsadgang til EU. Nordea er glad for å bli kvitt lakseaksjene. Overraskelsen blir ikke mindre av at John Fredriksen ikke har vist særlig interesse for laks tidligere.

Men med Fredriksen på kjøper'n suser Pan-kursen mot nye høyder, og aksjen får en verdistigning på 22 prosent bare i løpet av noen formiddagstimer. Arkitekten bak oppkjøpet er Tor Olav Trøim.

Kommer oppkjøpet like brått på alle?

Øystein Stray Spetalen er i alle fall en av dem som virkelig kan glede seg over shippingmagnatens inntog i fisk. Denne tirsdagen i juni er han allerede trygt plassert i Pan Fish før kursen begynner å klatre. Spetalen eier faktisk ni millioner aksjer i selskapet dagen før Fredriksen kommer susende. Gunstig, skal det vise seg.

Den store fisketuren
Bare uken før Fredriksen satser på fisk for alvor, er Spetalen tungt inne i Pan Fish. Nå skal kursen opp, opp, opp. Og slik går det selvsagt.

I løpet av et par dager har Øystein Stray Spetalen en verdiøkning på 11 millioner kroner i Pan Fish takket være Fredriksen-effekten. Deretter er det takk og farvel. Aksjonærlistene viser at Spetalen selger seg ned og forsvinner. Timingen er strålende. De som velger å bli sittende i Pan Fish, kommer ikke så bra ut. Da Fredriksen gir dem et kjøpstilbud slik han er pliktig til, ligger det langt under toppnoteringen.

Spetalen har imidlertid fått appetitt på fisk. Og det skal bli mer oppdrettsnæring sammen med Fredriksen og Trøim. Med samme interessante timing.

Hva kommer John Fredriksen til å gjøre med oppdrettsbransjen? Skal han kjøpe opp flere selskaper? Spørsmålene fra små og store investorer hagler etter raidet mot Pan Fish.

Om ikke Øystein Stray Spetalen befinner seg inne i John Fredriksens hode, skjønner han tydeligvis mye av det som foregår i skipsrederens selskaper.

Bare uken etter at Fredriksen og Trøim har raidet Pan Fish, er Spetalen på full fart inn i Fjord Seafood, en annen norsk oppdretter. Spetalen kjøper like godt 2,26 prosent av selskapet.

Så går det nok en uke, og brått flagger John Fredriksen at han har kjøpt 10,3 prosent av Fjord. Igjen er det den samme, gamle historien: Spetalen kjøper, Fredriksen kommer, kursen stiger og Spetalen forsvinner ut.

Men fisketuren er såvidt begynt.

Utover vinteren 2006 begynner det virkelig å skje ting i Fjord Seafood. Kan Fredriksen og Trøim være i ferd med å skru sammen en norsk oppdrettsgigant? Skal de kjøpe seg opp enda mer i Fjord?

– Nei, nei, sier Fredriksens mann i Pan Fish, Atle Eide, når han blir spurt om de skal by på Fjord. 

Hmm. Kanskje ikke helt sant.

For i begynnelsen av april kliner Fredriksen til igjen, med Trøim som strateg og hærfører. I en lynrask emisjon fredag kveld 7. april 2006 henter Pan Fish inn 400 millioner dollar som brukes til å kjøpe opp resten av Fjord.

Hvem som sitter godt plassert i Fjord før emisjonen?

Aksjonærlistene viser at Spetalen er 15. største aksjonær i Fjord med fem millioner aksjer 4. april - noen få dager før Fredriksen og Trøims felttog. Og etter Fredriksen-raidet driver kursen i været, letter Spetalen seg for Fjord-aksjer, stille og rolig. I løpet av noen uker tjener han i overkant av ti millioner kroner. Omtrent den samme gevinsten som han hadde i Pan Fish året i forveien.

Masterplanen
– Jeg skal bli rikest i landet!

Ordene tilhører Øystein Stray Spetalen og det er flere i finansmiljøet som har hørt ham uttale disse ambisjonene opp gjennom årene.

Hvordan det har gått med masterplanen? 

I løpet av de ti årene Spetalen har handlet aksjer på egen kjøl, har virksomheten vokst betraktelig. Fra hovedkvarteret på Sjølyst har finansmannen satt opp et system med ti selskaper som han bruker til ulike formål og som gjør det vanskelig å følge Spetalens bevegelser i finansmarkedet. Nå omsetter Spetalens selskaper aksjer og verdipapirer for mellom 20 og 30 milliarder hvert år, ifølge investoren selv. Han understreker selv at han har som prinsipp å ikke kommentere bevegelsene sine.

– Det omfatter verdipapir, bakgrunn og tidspunkt, skriver Spetalen i en e-post.

Historien om de to bestekameratene som startet i Sandefjord for 40 år siden, tar ingen ende.

Da bladet Kapital publiserte sin liste over de 400 rikeste i Norge nå i høst, havnet Spetalen på en 48.plass med en formue på 2,3 milliarder. Ifjor var Spetalen priset til halvparten. Så han er på riktig vei i forhold til målsettingen.

Tor Olav Trøim er ikke på riking-listen. Det har sin forkl#229. I likhet med sjefen, John Fredriksen, har Trøim utvandret. Fra 2000 ble han formelt bosatt på Kypros, ute av radarskjermen til norske ligningsmyndigheter. Finansavisen antar imidlertid at Trøims formue har passert milliarden med god margin. Tallet er høyst usikkert. Det er ikke kjent hva slags avtale Tor Olav Trøim egentlig har med John Fredriksen.

Hvis man skal gjøre et grovt overslag på hva Spetalen har tjent i selskapene hvor Trøim har hatt en vesentlig rolle, er tallet minst en halv milliard kroner. Bare de få utvalgte eksemplene i denne artikkelen representerer en fortjeneste på 400 millioner for Øystein Stray Spetalen.

På direkte spørsmål svarer Øystein Stray Spetalen slik om forholdet til barndomskameraten:

«Det er ingen hemmelighet at jeg ser på Tor Olav Trøim som min beste venn».

Utvilsomt et verdifullt vennskap.

Spetalens svar
Dagens Næringsliv blant annet sendt Øystein Stray Spetalen følgende spørsmål om hans forhold til Tor Olav Trøim:

Hvordan kan det ha seg at du eller dine selskaper gjentatte ganger dukker opp som aksjonær i selskaper hvor Tor Olav Trøim sitter i ledelsen eller hvor Fredriksen-systemet er største eier? Eller hvordan kan det ha seg at du er aksjonær i selskaper hvor Fredriksen-systemet med Tor Olav Trøim i en sentral posisjon, kjøper seg opp?

Spetalen svarer følgende:

– Vi verdsetter generelt selskaper med en god kontantstrøm, attraktive aktiva og som i tillegg har en fremragende ledelse. Flere av selskapene dere referer til scorer høyt på nettopp kriteriene kontantstrøm, aktiva og ledelseskvalitet, noe som har gitt en høy langsiktig avkastning til aksjonærene. Dette er da selskaper vi på generell basis alltid vil se på. Dere vil se at vi også har vært aksjonær i enkelte selskaper før, samtidig og etter Fredriksen, like naturlig som vi har vært aksjonærer i et hundretalls selskaper hvor vi ikke kjenner til at Fredriksen er aksjonær.

Trøims brev
Trøim har ikke ønsket å svare på spørsmål fra Dagens Næringsliv, men skriver følgende i et brev:

«Øystein og jeg har kjent hverandre i 36 år. Jeg er stolt av det vi har fått til på hver på vår side. Fredriksengruppen har vært med på å bygge næringsvirksomhet som har skapt verdier for aksjonærene og arbeidsplasser i tusentall. Dette har skjedd i selskaper notert på Oslo Børs og på børser i New York. Det har skjedd under strengt tilsyn av SEC og Kredittilsynet. Vi har fått til dette gjennom samarbeidet med noen av verdens største fond, og vi har opparbeidet oss en tillit hos våre aksjonærer som jeg vil karakterisere som unik. At jeg skulle ofre denne tilliten for å hjelpe en personlig venn for å tjene noen penger, er en så meningsløs påstand at jeg ikke finner den verdt å kommentere. Dialogen med Spetalen har dog vært viktig for oss. Han er utvilsomt en av Norges beste aksjeinvestorer fordi han kan regne og er analytisk meget kompetent. Øysteins analyser, bedriftsbesøk og arbeid var essensielt for oss forut for hva som har blitt svært suksessfylte investeringer i Aktiv Kapital, Nedlloyd og Pan Fish.»

Dette er et utdrag fra en lengre dokumentar i DN Lørdag. Der kan du lese mer om opphissede telefonsamtaler, en heftig guttetur til Barcelona og flere godt timede handler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.