Aserbajdsjans presidentfamilie har angivelig plyndret staten for svimlende 6 milliarder svenske kroner, ved hjelp av svenske TeliaSonera.

Det svenske selskapet har vært taus om mistanken om at det har foregått gigantiske bestikkelser i Aserbajdsjan. Men nå kan nyhetsbyrået TT, SVTs Uppdrag gransking og OCCRP, en gruppe som gransker korrupsjon, i fellesskap avslørt det som kan være den største bestikkelsessaken i svensk historie.

Saken stammer fra 2008, og går ut på at et selskap knyttet til presidentfamilien overtok statens andel i teleoperasjonselskapet Azercell ved hjelp at ett av TeliaSoneras holdningsselskaper. Målet for TeliaSonera skal ha vært å sikre seg lisenser og andre tillatelser for å drive virksomhet i den tidligere Sovjet-republikken.

Eksperter som har sett på den omfattende dokumentasjonen – årsrapporter og interne dokumenter – mener at TeliaSonera burde ha visst bedre.

– Det kan være korrupsjon, svindel mot statlig forvaltning, underslag eller til og med tyveri, sier Einar Häckner, professor emeritus i bedriftsøkonomi og ekspert på selskapsgransking.

Lovet å rydde opp

I 2013 gikk både TeliaSoneras toppsjef Lars Nyberg og styret av som følge av den såkalte Usbekistan-saken. Nybergs etterfølger Johan Dennelind og den nye styrelederen Marie Ehrling lovet å rydde opp en gang for alle.

Men saken fra Aserbajdsjan tyder på at ikke alt er kommet til overflaten.

Da kjøpte ett av TeliaSoneras holdingselskaper den aserbajdsjanske statens andel i teleoperatøren Azercell til kraftig underpris – 180 millioner amerikanske dollar i stedet for markedsverdien på 785 millioner dollar, som uavhengige granskere har kommet fram til at selskapet var verd.

Det innebærer en rabatt på nesten 5 milliarder svenske kroner.

Deretter avsto TeliaSonera bevisst hele oppkjøpet til fordel for en lokal partner, Cenay Iletisim, som har bånd til presidentdøtrene Leyla og Arzu Alijeva, etter alt å dømme uten at partneren behøvde å betale et eneste øre. Kjøpet blir finansiert av TeliaSoneras selskap, og den lokale partneren får betale tilbake med aksjeutbytte fra den felles virksomheten.

Stort utbytte

Den Alijeva-koblede partneren har siden 2008 fått et aksjeutbytte på cirka 2 milliarder svenske kroner. Selskapet har også ifølge avtalen rett til å bli kjøpt ut av TeliaSoneras selskap, og da gjelder den rådende markedsprisen: 6,8 milliarder svenske kroner i henhold til TeliaSoneras siste årsrapport.

Forsiktig regnet og unntatt lånet og den andel partneren hadde før privatiseringen, er forretningen i dag verd minst 6 milliarder svenske kroner for det presidentkoblede selskapet. Penger som kunne ha gått til velferd eller skoler for Aserbajdsjans befolkning.

Forhandlet i fire år

Konfidensielle interne dokumenter viser at TeliaSonera i hemmelighet forhandlet i fire år med minst to partnere med personlige bånd til regimet, via skallselskap i Panama. I et avtaleutkast står det at TeliaSoneras selskap vil forsikre seg om å få «alle tillatelser og lisenser som regelverket krever, før og etter oppkjøpet».

I en personlig melding framgår det at TeliaSonera vil kunne kjøpe ut sin partner «hvis myndighetene truer Azercells GSM-lisens».

Økokrimgransker Lars Hammer mener at alarmklokkene burde ha ringt for lenge siden hos TeliaSonera.

– Vi syntes det var mye i Usbekistan-saken - 2 milliarder – men det her er et beløp man bare kunne drømme om, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.