For første gang siden 2008 legger Norges Bank frem tall for samfunnets totale kostnader knyttet til betalinger.

I 2013 utgjorde kostnadenen knyttet til betaling 0,48 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) for Norge. For 2007 var summen 0,49 prosent av BNP. Metoden for denne statistikken har endret seg, og hadde man brukt samme metode som i 2007 ville andelen vært 0,42 prosent av BNP i 2013.

Undersøkelsen omfatter alle bedriftsøkonomiske kostnader i verdikjeden for betalingsformidling, fratrukket gebyrer mellom aktørene.

Volumvekst

Antallet betalinger har vokst kraftig fra 2007 til 2013. I 2007 ble det gjennomført 1,8 milliarder betalinger i Norge, mens det i 2013 ble gjennomført 2,5 milliarder betalinger.

Det betyr at den gjennomsnittlige kostnaden knyttet til hver betaling har falt vesentlig, fra 6,90 kroner til 5,75 kroner.

Billigst med kort

Ser man på kortbetalinger isolert er snittet 4,14 kroner per betaling, men her er det store forskjeller på ulike typer kort. BankAxept, det norske systemet for debetkort, er billigst med en snittkostnad på 2,93 kroner, mens internasjonale kredittkort har en snittkostnad per betaling på 12,60 kroner.

Visa og Mastercard er de rimeligste blant kredittkortene.

Bankene måtte bære 40 prosent av kostnadene til betaling, mens husholdninger, underleverandører og brukersteder tok 20 prosent av kostnadene.

For bankene er betalingsformidling isolert sett en ren kostnad som går med underskudd.

Les også:

Tror på ladbare biler

– Presset er på Magnus

Schibsted henter Twitter-topp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.