Svindel med betalingskort via netthandel øker kraftig, viser tall Finanstilsynet la frem torsdag. Denne svindelen er doblet hvert andre or siden 2011, og er nå oppe i nesten 100 millioner kroner årlig i direkte tap.

- Det har vært en dobling hvert andre år. Jeg blir ikke overrasket hvis den trenden fortsetter, men jeg håper trenden flater ut, sier Olav Johannessen, seksjonssjef for it og betalingstjenester i Finanstilsynet.

45.000 rammet

Kortsvindel over ineternett er økt fra 24 til 98 millioner kroner fra 2011 til 2015, og Johannessen håper Finanstilsynet ikke må rapportere om 200 millioner i 2017. Dette utgjør nå over halvparten av de direkte tapene på kortsvindel, der kopiering av kort via såkalt "skimming" er den nest største tapskategorier.

Totalt ble norske kort svindlet for 189 millioner kroner i 2015 - opp fra 140 millioner for to år siden. Dette rammet totalt 45.000 kort, dobbelt så mange som for to år siden. Johannessen mener de fleste tapene dekkes av banker eller butikker, kundene belastes kun når de har opptrådt uaktsomt. 

Han sier det også kan være tilfeller der kunder ikke oppdager at de er svindlet, men at bankene også er flinke til å fange opp mistenkelige transaksjoner.

Tap for bruker og utsteder

Tapene på svindelen begrenser seg imidlertid ikke til det svindlede beløpet. Finanstilsynet har beregnet kostnaden til behandling av hvert svindlet kort til 2250 kroner for kortuststederen og 1000 kroner for forbruker. Det gir totalkostnader for 335 millioner kroner i året.

- Kostnaden er betydelig, sier Johannessen.

Han sier svindelen nå øker mer enn kortbruken.

Antall betalingskort rammet av misbruk

Tap ved bruk av betalingskort (tall i hele tusen kroner)

 

Kilde: Finanstilsynet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.