– Kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, og uten kontanter vil også problemene med ran, økonomisk kriminalitet og svarte penger bli kraftig redusert, sier direktør for prosessområde bank Jan Digranes i Finans Norge.

VIL HA KORTBETALING: Direktør for prosessområde bank Jan Digranes i Finans Norge.
VIL HA KORTBETALING: Direktør for prosessområde bank Jan Digranes i Finans Norge. (Foto: Johnny Syversen)

Kontanter utgjør fem prosent av betalingsmidlene i samfunnet og fire prosent av husholdningenes pengebruk. Kun Sverige og Storbritannia har lavere andel kontanter.

– Alt ligger til rette for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn. Kontanter representerer nå en så liten andel av betalingene i samfunnet at vi godt kan klare oss uten.

Økende kortbruk

Tall fra Nets og Finans Norge viser at kortbruken fortsetter å øke. I løpet av første halvår er det gjennomført 743,8 millioner kortkjøp, noe som er en økning på 8,6 prosent sammenlignet med fjoråret. Kortomsetningen var på 263,3 milliarder kroner, en vekst på 6,3 prosent.

— Kortomsetningen var på nesten 50,3 milliarder kroner og det er første gang i år vi ser en omsetning på mer enn 50 milliarder kroner med betalingskort, sier kommunikasjonssjef Stein-Arne Tjore i Nets.

Gevinst

– Kontanter får en stadig mindre plass i norsk økonomi. Vi betaler med kort, med nett- og mobilbank, og kjøper på internett, sier Digranes.

Han mener gevisten er stor dersom vi kutter ut kontantene.

- Samtidig vil det kunne forebygge problemene vi ser med ran, svart økonomi og kriminalitet, sier Digranes som mener det er på sin plass å ta opp igjen spørsmålet om å likestille kontopenger og kontanter. Dermed kan foregangsnæringer selv kunne velge å innføre kontantfri betaling.

 

LES OGSÅ: Dette 45 millioner-huset ble solgt på under én måned

Så rike er USAs ti mest velstående familier(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.