BG Group vil gjøre visse endringer i betingelsene knyttet til aksjetildelingen til Helge Lund, som blir ny konsernsjef for den britiske gasskjempen fra mars neste år.

Endringene fremkommer i et sirkulær som selskapet skal være i ferd med å distribuere til aksjonærene, ifølge Bloomberg, som viser til Sky News og uttalelser fra investorer som har blitt forhåndsorientert.

I sirkulæret der BG Group redegjør for Lunds kompensasjonspakke, legges det opp til at den tidligere Statoil-sjefen vil måtte sitte lenger på ulike deler av aksjetildelingene enn tidligere planlagt, og at den nå ville bli knyttet til resultater innenfor områder som strategi og sikkerhet. Opprinnelig ville tildelingen skje over fem år. 

Den samlede aksjetildelingen på i alt 12 millioner pund, omlag 130 millioner kroner, ligger imidlertid fast, fremgår det.

Det var BGs styreleder og tidligere toppsjef i Statoil-leverandøren Schlumberger, Andrew Gould, som i forrige måned sikret seg Lunds underskrift.

Det gjorde han blant annet ved å friste Lund med en fastlønn på 1,5 millioner pund, nærmere 16,2 millioner kroner, og en samlet lønns- og aksjepakke som vil kunne gi ham nær 900 millioner kroner over de neste fem årene.

Det gjør Lund til den best betalte oljetoppen i Europa, noe som også har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia, ikke minst i lys av BGs svake utvikling.

Luke Hildyard, direktør for den uavhengige interesseorganisasjonen High Pay Centre, brukte tre ord for å beskrive beløpet overfor Standard Evening i forrige måned:

- Latterlig og unødvendig, sa han til avisen.

BG Group mener åpenbart at Lund er verdt prisen.

"Styret har godkjent en kompensasjonspakke som er konkurransedyktig i den internasjonale olje- og gassbransjen. Pakken inkluderer en resultatbasert aksjetildeling, kombinert med lønn, bonus, pensjon og langsiktige insentivtildelinger", het det da Lund ble presentert som selskapets nye toppsjef 15. oktober.

Den resultatbaserte aksjetildelingen ligger imidlertid utenfor aksjeprogrammet som ble godkjent av aksjonærene på generalforsamlingen tidligere i år.

"Det trenger derfor en separat godkjennelse av aksjonærene. En ekstraordinær generalforsamling vil derfor finne sted før utgangen av året", het det.

Det er imidlertid svært viktig for BG at aksjonærene godkjenner tildelingen, ettersom Lund i motsatt fall kan trekke seg.

Selskapets svake utvikling den senere tid kan også påvirke aksjonærenes samtykke til det som oppfattes som en særlig generøs pakke.

"Helge Lund er ikke forpliktet til å begynne i BG Group dersom aksjeprogrammet ikke godkjennes", uttalte BG i forrige måned, ifølge Sky News.

Lund går fra å lede et selskap på mer enn 23.000 ansatte til litt over fem tusen, med en omsetning som 20 prosent av Statoils, og som har en brøkdel av produksjonen.

Andrew Gould, styreleder i BG Group. Foto:
Andrew Gould, styreleder i BG Group. Foto: (Foto: AP)

Gould var strålende fornøyd med å ha sikret seg nordmannen, og mener Statoils resultater under Lunds tiårige periode taler for seg selv.

- Helge er ideell til å lede BG Group i neste vekstfase, og til å akselerere genereringen og leveringen av verdi til våre aksjonærer samt å innfri konsernets forretningsplaner. Styret og jeg er henrykt over å ha sikret hans samtykke, sa Gould i forrige måned.

Bakgrunn:
Helge Lunds lønn skaper opprør i Storbritannia
Setter lønnsrekord dnPlus
Lunds lønnsfest

- Helge Lunds markedsverdi er 24 milliarder
Kan få 890 millioner på fem år
- Han er interessert i penger som alle andre
Kan tjene 94 millioner første år
Helge Lund forlater Statoil  

Les også:
Finanskjemper punger ut for valutajuks
Oljeprisene faller videre  


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.