15. desember skal tidligere Statoil-sjef Helge Lunds lønnspakke stemmes over på ekstraordinær generalforsamling i britiske BG Group, der Lund blir ny toppsjef. Ifølge FT.com kan investorer bak en fjerdedel av aksjene komme til å stemme mot lønnspakken.

Fire av oljeselskapet BGs største investorer ruster seg til det største opprøret mot lederlønninger i britisk næringslivshistorie, skriver FT.com.

De reagerer blant annet på mangelen på sammenheng mellom målbare resultater og den saftige lønnspakken, som kan gi Helge Lund mer enn ti ganger så mye i året som konsernsjefstillingen i Statoil. Årslønnen kan bli på 180 millioner kroner året, mot 14 millioner kroner i Statoil.

Ikke nok med endringer

For to uker siden, før sakspapirene til generalforsamlingen ble sendt ut, ble den opprinnelige lønnspakken endret litt. Men det holdt ikke for investorene. Endringene rokker ikke på den maksimale utbetalingen Helge Lund kan få. I løpet av fem år kan Lund tjene 890 millioner­ kroner. Dette inkluderer lønn, bonus, en kontantutbetaling i stedet for pensjon og årlig aksjebonus og engangs flerårig aksjebonus.

Lund får også kompensasjon fordi han må flytte og kompensasjon for bortfall av opptjent Statoil-bonus.

Les mer: Presset frem lønnsendring dnPlus

Den enorme lønnspakken til Lund har skapt store overskrifter i Storbritannia. Nestleder Luke Hildyard i High Pay Center er blant dem som har kritisert lønnspakken kraftig.

- Amerikansk lønnsnivå

- De betaler USA-lønn til en britisk toppleder. For meg er det mest opprørende her at det ikke er kobling til resultat. Det må komme skikkelig frem, sier en mindre investor FT har snakket med.

En organisasjon for investorer i Storbritannia har publisert en advarsel til sine medlemmer om brudd på god selskapsstyring i forbindelse med Helge Lunds lønnspakke.

Organisasjonen Institute of Directors har også advart mot lønnspakken. På sine nettsider skriver organisasjonens leder Simon Walker at de er alvorlig bekymret for følgene av det som er en av Storbritannias største lønnspakker. Han kaller det betent og overdrevet.

BG Group forsvarer i FT lønnspakken og sier at den er på linje med andre internasjonale olje- og gasselskaper.

- Vi mener Helge Lund er rett mann til å lede BG Group, sier de til den britiske næringslivsavisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.