Styremedlem Catherine Hughes har meddelt at hun med umiddelbar virkning trer ut av styret i Statoil for å unngå potensielle interessekonflikter som følge av en nylig endring i sivilstatus, skriver Statoil i en børsmelding onsdag morgen.

Det skjer etter at Dagens Næringsliv i onsdagsutgaven skrev at Hughes giftet seg med BG Group-styreleder Andrew Gould i slutten av mars. Styret og administrasjonen i Statoil skal ha kjent til forholdet siden ifjor sommer.

Lederen for Statoils valgkomite, Olaug Svarva, sa til DN at hun ville ha en juridisk vurdering av ekteskapet mellom de de oljetoppene.

Vil vurdere oljeektepars habilitet dnPlus (DN+)

BG Group er en av Statoils konkurrenter, og ansatte dessuten den norske oljegigantens konsernsjef, Helge Lund, som ny toppleder ifjor høst.

Staten er storeier i Statoil. På spørsmål om styret i Statoil burde reagert tidligere, sier olje- og energiminister Tord Lien:

- Det spørsmålet må du stille til valgkomiteen i Statoil.

- Er saken problematisk på noen som helst måte?

- Det synes jeg også valgkomiteen i Statoil må svare på.

Gift under forhandlinger

Det var Sunday Times som først meldte at Gould dagen før han giftet seg i Calgary i Canada, forhandlet frem det første utkastet til stor­fusjonen mellom BG Group og Shell.

- Vi mottok hennes avgjørelse igår, og det tar vi til etterretning, er det eneste informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. ønsker å kommentere overfor DN onsdag.

Har hatt kjennskap

Ifølge Statoil informerte Hughes selskapet om sitt forhold til Gould 1. juni ifjor. Hun ble valgt inn som styremedlem i Statoil 1. juli 2013.

– Styret og administrasjonen i Statoil har hatt kjennskap til forholdet mellom Catherine Hughes og Andrew Gould siden juni ifjor. Vi har hatt det nødvendige grunnlag for å ta hensyn til dette i styrets arbeid, sa Jannik Lindbæk jr. i Statoil til DN på tirsdag.

Valgkomiteen i Statoil vil igangsette arbeidet med å finne et nytt styremedlem, og bedriftsforsamlingen kan foreta et suppleringsvalg når valgkomiteens innstilling er klar. Olaug Svarva leder valgkomiteen i Statoil.

Ansatte Lund i høst

Det var ifjor høst Andrew Gould overraskende ansatte Statoils toppsjef Helge Lund som ny konsernsjef i BG Group. Bare uker etter at Lund startet som toppsjef i det britiske oljeselskapet i februar, ble det klart for ham at han ville få en kort karriere i selskapet. Lund vil arbeide i BG Group frem til fusjonen mellom Shell og BG Group formelt går i orden neste år.

Lund skal ha fått en svært god mottagelse internt i BG Group, selv om hans lønnspakke fikk sterk offentlig kritikk i Storbritannia. I Statoil innførte han store møter med de ansatte, en praksis han har etablert også i BG Group. Lund har aldri lagt skjul på at han var motivert for å prøve sine ledelsesprinsipper utenfor Norge. Nå har han klart gitt uttrykk for skuffelse over at karrieren i BG Group er over før den egentlig har startet.

– Jeg har ganske blandede følelser, sa han da storfusjonen ble kjent.

– Min plan var å bygge, ikke selge selskapet.

- Det er ikke sånn at par begynner å snakke sammen først når de gifter seg
Dn`s kommentator Eva Grinde kommenterer ekteskapet mellom Cathrine Hughes og Andrew Gould.
01:39
Publisert:
 

Les også:

Advarer mot nye «flashkrasj»

Asia i dag: Forverring i Kina – laveste vekst på seks år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.