Etter å ha kuttet renten syv rentemøter på rad, lot Norges Bank som ventet styringsrenten bli stående rekordlave 1,25 prosent.

Men det kan bli aktuelt å heve renten tidligere enn det man har anslått før dagens rentemøte.

- Det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn vi har ventet. Nye tall kan endre bildet, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem i dagens melding.

Fra september i fjor til juni i år satte Norges Bank ned styringsrenten med 4,5 prosentenheter.

- For tidlig å fastslå at det har snudd
I juni indikerte banken at rentebunnen mest sannsynlig er nådd, og at det dermed ikke kommer flere rentekutt.

I dagens pressemelding skriver sentralbanken at prisstigningen er om lag som ventet. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Arbeidsledigheten har vært lavere enn anslått, og situasjonen i finansmarkedene har bedret seg.

- Det er likevel for tidlig å fastslå at konjunkturene har snudd. Samlet gir utviklingen ikke nå grunnlag for å endre renten, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Halvorsen ser tegn til bedring
Finansminister Kristin Halvorsen skriver i en kommentar at drivkreftene bak det sterke økonomiske tilbakeslaget i industrilandene de siste kvartalene har blitt svakere.

- Den internasjonale finanskrisen har ført til store utfordringer for de aller fleste land, men vi ser nå tegn til at den økonomiske utviklingen kan bedre seg framover, utdyper hun.

Hun peker på at situasjonen i de internasjonale finansmarkedene har bedret seg gjennom sommeren, med økt aktivitet og lavere påslag i penge- og kredittmarkedene.

- Oppgangen i børsindeksene vitner også om økt optimisme, men jeg vil understreke at usikkerheten knyttet til den økonomiske utviklingen framover fortsatt er stor, fortsetter finansministeren.

Før dagens rentemøte var det bred enighet blant økonomer og analytikere om at rentekuttene er over for denne gang.

Les sakene:
Tror ikke på renteendring
- Uendret rente en god stund

Priset inn renteoppgang fremover
Den siste tiden har markedet priset inn en renteoppgang mot slutten av året eller første kvartal neste år, selv om flere analytikermiljøer tror renten vil stå på stedet hvil opptil et år til.

Og flere forhold den siste tiden taler for at renten skal opp tidligere enn det sentralbanksjefen tidligere har signalisert:

En del makroøkonomiske nøkkeltall som har kommet i løpet av de siste ukene har dempet frykten for at norsk økonomi skal gå inn i en langvarig resesjon. Også internasjonalt har det begynt å komme tall som tyder på at økonomien tar seg opp fortere enn ventet.

I tillegg er det levert bedre kvartalstall enn ventet både her hjemme og ute.

- Selv om situasjonen i verdensøkonomien nå ser ut til å stabilisere seg, har vi erf#229 for at nye forstyrrelser raskt kan gi tilbakeslag, oppsummerer Gjedrem.

Inflasjonen kan gå ytterligere ned
Norges Banks pengepolitikk er rettet inn mot at veksten i konsumprisene over tid skal være nær 2,5 prosent.

- Samlet har prisveksten vært om lag som ventet. Den underliggende prisveksten er nå rundt 2,5 prosent. Det ser ut til at lønnsveksten vil komme betydelig ned inneværende år, men lav vekst i produktiviteten i næringslivet kan føre til at veksten i bedriftenes kostnader likevel holder seg oppe. Den lave pris- og kostnadsveksten hos Norges handelspartnere bidrar til en sterkere realkurs på norske kroner. Det er utsikter til at inflasjonen i Norge vil gå ytterligere noe ned i løpet av høsten 2009, skriver Norges Bank i bakgrunnen for dagens rentebeslutning.

Kronen styrkes på Svein Gjedrems nye signaler. En dollar gikk fra 6,26 kroner til 6,15 kroner, en euro fra 8,82 til 8,72 kroner, og et pund fra 10,26 til 10,14 kroner.

Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.