Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) bekrefter overfor VG at regjeringen vil legge fram et forslag om at byer som er plaget med luftforurensing kan innføre lavutslippssoner.

– Vi har satt høringsfrist til 22. august, slik at kommunene kan vurdere muligheten for å innføre ordningen allerede fra kommende vinter, sier Helgesen.

I praksis betyr det at det innføres soner med restriksjoner for bruk av dieselbiler. Kommunene har anledning til dette allerede i dag, på spesielt forurensende dager.

– Det vi nå gir anledning til, er at kommunene kan innføre gebyr på biler som forurenser og som skal kjøre inn i lavutslippssoner, sier statsråden.

Tyngre kjøretøyer som oppfyller Euro 6-reglene og ladbare hybridbiler med elektrisk rekkevidde på minimum 40 kilometer vil slippe unna.

Helgesen sier at kommunene selv avgjør hva det skal koste og hvilke områder som skal inngå i en lavutslippssone. Gebyret vil trolig bli innkrevd ved kjøp av oblater, selv om Vegdirektoratet har anbefalt at man bruker bompengeavgifter.

– Det er en vurdering vi deler, men det er et system som ligger lenger fram i tid. Derfor velger vi nå å gi kommunene anledning til å velge lavutslippssoner, sier Vidar Helgesen. (©NTB)

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Amerikansk BNP opprevidert  

Undersøkelse: Flere venter fortsatt boligprisvekst

Bank of England tilfører markedet mer enn 30 milliarder kroner

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.