Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Aksel Lund Svindal skadet seg under utforløpet i alpin-VM i Kitzbühel i januar i år. Foto: Joe Klamar/AFP/NTB Scanpix
Aksel Lund Svindal skadet seg under utforløpet i alpin-VM i Kitzbühel i januar i år. Foto: Joe Klamar/AFP/NTB Scanpix les mer

Sport

Lund Svindal henter 50 mill. til ny app

Stein Erik Hagen er blant investorene som nå putter over 50 millioner kroner i skiappen til blant annet alpinist Aksel Lund Svindal.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Skioo

Skibetalingstjeneste startet i Sveits av sveitseren Gregory Barbezat og nordmannen Yngve Tvedt i 2012. Skal nå også satse på det norske alpinmarkedet.

Tvedt er også grunnlegger av Norselab, et studio for utvikling av oppstartsbedrifter. Skioo er et av Norselabs største prosjekt.

Det nye morselskapet Skioo holding AS ble etablert i Oslo våren 2016, og får nå statlige Investinor og Stein Erik Hagens investeringsselskap Canica inn på eiersiden.

Etter den nye investeringen på 51,5 millioner kroner er det tilsammen investert cirka 75 millioner kroner i tjenesten.

Før emisjonen var grunnleggerne majoritetseiere, mens Svindal og Øystein Stray Spetalens forretningspartner Gunnar Hvammen (52) begge eide mellom fem og åtte prosent av selskapet.

Den nøyaktige nye eiersatsen er ennå ikke klar, men de største investorene vil være Canica, Investinor, Norselab, Gregory Barbezat, Gunnar Hvammen og Aksel Lund Svindal.

Kilder: DN, Investinor, Norselab

Vis mer
I januar mistet Aksel Lund Svindal (33) kontroll over skiene, tok en sidelengs salto og fløy flere meter gjennom luften før han traff nettet i

Norselab

Norsk startupstudio, drevet av Yngve Tvedt, Christian Lundvang, alpinprofilen Aksel Lund Svindal og et team av andre entreprenører og investorer.

Norselab utvikler selskaper med mål om videresalg, og Skioo er blant selskapene de har utviklet og investert i.

Har virksomhet i Norge, Sveits, Ukraina, Storbritannia og USA, med rundt 120 ansatte i gruppen.

Kilde: Norselab

Vis mer
Kitzbühel. Resultatet for Norges mestvinnende alpinist i verdenscupen (Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus har flere OL- og VM-medaljer) ble en langvarig korsbåndskade.

Tiden etterpå har han brukt på å trene for å komme tilbake til høstens sesongstart, men også på forretningsutvikling.

– De siste seks månedene har jeg vært daglig involvert i Skioo, sier Svindal til DN.

Skioo er en mobilapplikasjon som skal gjøre det enkelt å kjøpe skikort på tvers av ulike skisentre.

Nå blir det statlige investeringsselskapet Investinor og Stein Erik Hagens (59) Canica de største aksjonærene gjennom en ny emisjonsrunde, hvor det skytes 50 millioner kroner inn i Skioo.

Digitale skikort

Mobilapplikasjonen til Skioo skal både eliminere kø for å kjøpe kort og redusere kø i heisene. Men minst like viktig for investorene: Applikasjonen gir skisentrene data om alle kjøp og heispasseringer. Sentrene vil kunne vite om du er en som kjører svart løype, blå løype eller bare henger i kafeen. Koblet med annen data kan det være gull verdt.

Data fra rapporten «International Report on Snow & Mountain Tourism» viser at antallet skidager (hver kunde som besøker et skitrekk en dag regnes som en skidag, et ukebesøk fra én kunde regnes dermed som syv skidager) på verdensbasis har stagnert de siste femten årene, på mellom 300 og 350 millioner.

Ved å vite mer om kundene sine og kunne gi dem skreddersydde tilbud, håper gründerne bak Skioo at de kan lokke flere til fjellet oftere.

– For skistedene er det kundeinnsikt som gjør at de kan gjøre skikjøring mer attraktivt. Er det for eksempel dårlig vær en dag, kan du sende ut et tilbud til noen kjørere om totimers kort til halv pris. Så kommer det noen den dagen likevel, forklarer Yngve Tvedt (37), som er en av to grunnleggere av Skioo.

Stein Erik Hagens Canica går inn med 22,7 millioner kroner i Skioo. Foto: Øyvind Elvsborg
Daglig involvert etter skade

Skioo ble grunnlagt i 2012 av sveitseren Gregory Barbezat og Tvedt. Tidlig i 2014 ble Aksel Lund Svindal involvert i prosjektet. Svindal er i dag aktiv partner og investor i både Skioo og Tvedts andre prosjekt, Norselab, som er et startupstudio som utvikler flere teknologibedrifter, hvorav Skioo er én.

 

</p><p><h4> </h4></p><p>– Formen begynner å komme seg, så jeg har tro på at jeg kan være med resten av laget til Sør-Amerika i september. Jeg kan ikke regne med å ha så mye tid til bedriften i en normal sesong, men selv om det gjør at jeg ikke er fysisk tilstede i bedriften vil nok mye gjøres gjennom mail, telefon, Slack og så videre. Jeg synes det er en bra avkobling fra idretten, sier Svindal, som for tiden er på «ferie med mye trening» i Sverige.</p><p><h4>Base i Norge, Alpene hovedmål</h4></p><p>Ifølge selskapets nettsider er Skioos mobilapplikasjon allerede tatt i bruk av 39 skianlegg i Sveits. Planen er å være på plass i de første norske skitrekkene ved sesongstart i år. Det neste målet er å være tilstede på samtlige norske skitrekk innen to sesonger, forteller Tvedt.</p><p>Etter å ha hatt base i Sveits i flere år opprettet Skioo tidligere i år et nytt morselskap i Norge som vil bli selskapets hovedkontor. Hovedsatsingen er likevel Alpene, hvor brorparten av verdens skimarked ligger.</p><p>– To store skiresorts i Alpene tilsvarer omtrent hele det norske markedet, sier Tvedt.</p><p><h4><img alt="917023.jpg" id="_a2bce614-ed63-40e4-a034-e6ae582ef7ad" src="/dagensavis/article5683983.ece/binary/917023.jpg" width="200" /> Verdsettes over 100 millioner</h4></p><p>Investinor går inn med 22,7 millioner kroner i Skioo, Canica med 23,2 millioner.</p><p>I tillegg investerer den norske fristilkjøreren Per Kristian Hunder og investor Henning Astrup henholdsvis én og 4,6 millioner kroner i selskapet.</p><p>Emisjonen verdsetter etter det DN erfarer selskapet til mellom 100 og 150 millioner kroner.</p><p>– Vi har veldig dype lommer og kan stille opp så lenge selskapet leverer og andre vil være med å investere, sier kommunikasjonsansvarlig Rune Sævik (44) i Investinor.</p><p>– Dette er en industri som er moden for teknologisk og digital utvikling. Skioo vil effektivisere operasjonene for skidestinasjonene og gi en god og mer effektiv opplevelse for brukerne, sier Christer Kjos (32), som nå går inn i Skioo-styret på vegne av Canica.</p><p>Kjos er gift med Caroline Hagen Kjos, som er Stein Erik Hagens datter. Ekteparet er bosatt i Sveits. Caroline Hagen Kjos eier 99,75 prosent av Canica, men selskapet kontrolleres fortsatt av Stein Erik Hagen, som har noen få aksjer med svært mange stemmer.</p> 

Skiglade investorer

Oslo: Det er stor alpininteresse blant de nye investorene til Skioo:

Henning Astrup er, foruten å være finansanalytiker og bror til stortingsrepresentant Nikolai Astrup og hedgefondforvalter Morten Astrup, en aktiv alpinist. Astrup drev også frem til 2009 skibutikken Skirurgene.

Både Christer Kjos og Caroline Hagen Kjos er aktive skikjørere. Da de to giftet seg i 2015 sto en rekke venner av brudgommen på kirketrappen og veivet hvert sitt par med slalåmski over paret.

Daglig leder Nils Kloumann Selte (51) i Canica eier indirekte en større del av Valdres Alpinsenter, gjennom å eie 50 prosent av Punis, som igjen eier 38,8 prosent av holdingselskapet til Valdres Alpinsenter.

Investinor eier allerede 49 prosent av skisentrene på Hafjell og Kvitfjell gjennom selskapet Alpinco, hvor også DNB, Petter Stordalen (53), Bjørn Borgen (78) og Arthur Buchardt (68) er eiere.

Gründer Aksel Lund Svindal Alpint Stein Erik Hagen Teknologi Sport
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.