De nye Ultra HD tv-ene (også kalt 4K) bringer med seg det vi lenge har ventet på: Neste generasjons bildeformat som byr på skarpere bildeinformasjon og flere detaljer enn noensinne. En 4K TV har fire ganger så høy oppløsning som dagens vanlige full-HD tv-er. Kombinert med en skjerm på 55 tommer eller større, gir det en bildeopplevelse som på sitt beste kan ta pusten fra deg. Men ikke uten forbehold: Tilgangen på ekte 4K-innhold er ennå sparsom, og enhver 4K-TV må derfor også kunne gjøre en god jobb med vanlige full-HD signaler.

Blant de fem største TV-produsentene er det kanskje LG og Sony som oppleves mest aggressive for tiden. LG introduserte sine OLED TV-er på markedet i fjor, mens Sony var først ute med 4K-skjermer. I år har konkurransen tilspisset seg, og de fleste produsentene tilbyr 4K LCD-LED modeller.

4K vs OLED

Nå som plasmaskjermene er nærmest borte vekk fra butikkhyllene, står det reelle valget mellom 4K LED/LCD eller Full HD OLED TV om man ønsker seg en TV i toppklassen. Det er ikke nødvendigvis noe enkelt valg: Selv om de nye OLED-skjermene kan skilte med en overlegen kontrast (fordi lysdiodene produserer både lys og farger, og kan tennes/slukkes individuelt), koster de også mye penger,  og er begrenset til maks 55 tommer med full-HD oppløsning.

Hvis du vil du ha tilgang på den ekstra bildeinformasjonen med 4K, må du derfor velge en LCD-basert LED TV. Ulempen er begrenset kontrast og svartnivå: I en LCD-TV produseres fargene nemlig av et lag med flytende krystaller, med en separat lyskilde (kantmonterte lysdioder) som gjennomlyser fargelaget.  Og fordi det alltid skinner en viss mengde lys gjennom panelet, vil dette typisk begrense svartnivået og kontrasten i bildet. Produsentene har kommet opp med en rekke forsøk på å eliminere disse svakhetene, men bare delvis lykkes.

LG 55UB950V

 

Ujevne prestasjoner

LG fokuserer knallhardt på sine OLED TVer for tiden, men har i tillegg lansert en rekke LCD-skjermer med 4K-oppløsning, deriblant toppmodellen 55UB950.

LG har fått mye oppmerksomhet det siste året ved å være den eneste produsenten med OLED-TV tilgjengelig i markedet. OLED (organiske lysdioder) representerer på mange måter en ny tidsregning innen bildekvalitet. Men foreløpig må de klare seg med vanlig Full HD-oppløsning, og det er her 55UB950 kommer inn som et alternativ. Denne 4K (3840 x 2160) oppløste våpendrageren er LGs toppspesifiserte LED-LCD TV for 2014, og leveres i både 55 tommer  og 65 tommer. Designmessig er LG-skjermen vesentlig tykkere i dybden enn sin OLED-motpart, men selve rammen rundt skjermen er til gjengjeld meget tynn. Den elegante buede sokkelen er med på å gi TV-en et ganske futuristisk uttrykk.

LG 55UB950 leverer høy ytelse med 4K materiale og gir oss bra tilgang på dette, fordi den støtter Netflix 4K. Derimot svikter den litt på vanlig HD direktesendinger og er ikke helt i toppklassen når det kommer til oppskalering og støyreduksjon. Den generelle bildekvaliteten hemmes dessuten litt av det litt ubalanserte svartnivået. Hvilket er synd, for TV-en har gjennomgående suveren brukervennlighet og fin lydkvalitet til prisen.

 

Sony KD-55X8505

 

Sylskarp, men ikke suveren

Sony har truffet blink med både dyre og rimeligere TV-modeller i det siste – kan  mellomklasse-modellen 55X8505 være like treffsikker?

Den japanske produsenten har trukket flere gode TV-modeller opp av hatten i år, og 55X8505B er på papiret kanskje den mest spennende av dem alle: En rimeligere versjon av toppmodellen X9005 uten sidemonterte høyttalere, låter unektelig som en oppskrift på suksess. Spørsmålet er om Sony i forsøk på å trimme ned prisen, også har strippet vekk andre ting som betyr noe?

I lys av erfaringene med W8/W85 og X9 hadde vi meget høye forventninger til X85. Ikke alt blir innfridd: Selv om 55X8505 scorer bra på kontrast og svartnivå, er den ikke like suveren på generell bildekvalitet som storebroren. Når det kommer til oppskalering av HD-materiale, samt visning av ekte 4K-video, er 55X8505 likevel i sitt ess sammenlignet med konkurrentene. Her befinner den seg et nivå over konkurrenten fra LG, og kommer tett på vår favoritt i mellomklassen, Samsung 55HU7505, men ikke nok til å skyve Samsungen ned fra tronen.

 

Andre tester på DN.no:
Samsungs Alpha-hann  
Lyden TV-en din fortjener
Flat pedal i Lærdal  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.