65JS9005 er den rimeligste varianten av årets to toppserier fra Samsung, men ikke spesielt billig av den grunn: Rundt 50.000 kroner må du ut med for å få den nest beste bildekvaliteten koreanerne kan levere.

65-tommeren har en lekker utførelse i børstet metall, med en sentralt montert Y-formet sokkel. Både sokkelen og skjermen har en buet fasong: Samsung er fast bestemt på å videreføre designspråket sitt, og har lansert enda flere buede skjermer i år. Og fra et design-ståsted ser det riktig lekkert ut. Skjermen kan for øvrig også veggmonteres dersom man ønsker det.

Se også: - Ingen annen telefon kan matche denne

– Ingen annen telefon kan matche denne
Samsungs mobilsjef var selvsikker under presentasjonen av nye Galaxy S6.
01:16
Publisert:

Samsung-skjermen kommer som tidligere toppmodeller med en egen «One Connection» enhet. Dette er en separat koblingsboks hvor videokilder som TV-mottaker, Blu-ray og spillkonsoll kobles til. Signalet (samt strøm til boksen) går gjennom en enkel kabel opp til TV-skjermen. Samsung-skjermen kan dessuten fjernstyre de ulike apparatene dine. På denne måten kan man skjule kabler og utstyr i et skap og holde TV-fasaden mer ryddig.

One Connection-boksen inneholder også skjermens smartprosessor. I JS9005 sitt tilfelle dreier det seg om en ny åttekjerners (Octacore) prosessor som sørger for at alt av smartfinesser og menysystem skal gå så glatt som mulig. Med en frittstående boks som dette, blir det også lettere å oppgradere skjermen på et senere tidspunkt.

2015 markerer overgangen til et nytt grafisk brukergrensesnitt for Samsung: Tizen er et Linux-basert operativsystem utviklet i samarbeid med Samsung, Intel og en rekke andre produsenter. Det nye operativsystemet vil bli å se både på smart-TV-er så vel som smartmobiler og nettbrett i tiden fremover.

 

Brukervennlighet og finesser

Modellen vi mottok til test var en tidlig modell som ennå ikke hadde alle smartfunksjonene på plass. Det innebar blant annet at firmware for de nordiske landene ikke var ferdigstilt. Men førsteinntrykket vi fikk, var meget positivt.

Samsung 65JS9005 er den raskeste smart-TV-en vi har testet! For det første kommer den med en ”Instant On” funksjon, som gjør at TV-en starter umiddelbart når vi trykker på fjernkontrollen. Deretter blir det raskt klart under navigasjon og menyvalg, at kombinasjonen av Octacore-prosessor og nytt operativsystem har gjort underverker for hastigheten. Essensielle apper som YouTube laster lynraskt. TV-en støtter i tillegg såkalt multitasking, som innebærer at du kan pause videoen, hoppe inn og ut av appene og fortsette der du slapp.

I tillegg til solide prosessor og minneressurser, har Samsung designet en ny fjernkontroll. Den har nå fått innebygd pekefunksjon, som gjør det enklere å navigere i menyene. Alt i alt mener vi brukervennligheten har fått et betydelig løft i år.

 

Bildekvalitet

Bildekvaliteten har alltid vært, og er fortsatt den viktigste egenskapen til en TV. Og her er Samsung nødt til å levere, om den i hele tatt skal forsvare den stive prisen. Siste tids utvikling, deriblant lanseringen av skjermer med OLED-teknikk, har gjort TV-jungelen til et stadig tøffere sted å være.

S-UHD modellene fra Samsung bruker et tradisjonelt LCD LED panel, om enn et ”turboladet” sådan: nærmere bestemt Quantum Dots. Det dreier seg om et nytt sjikt mellom lyskilden og LCD-panelet, som består av ørsmå Nano-partikler. Disse partiklene konverterer det blå lyset fra LED-belysningen til rene primærfarger (rød, grønn og blå) og øker det totale fargespekteret. Kombinert med ny, mer effektiv lysteknikk, gjør dette Samsung-skjermen i stand til å vise langt mer fargesprakende og kontrastrike bilder enn før.

De ekstra fargenyansene gir et bilde som virkelig bugner av liv og realisme. Det er langt mer smell i fargene enn før: Spesielt rødfargen gjengis mer intenst, og med flere nyanser enn vi er vant til å se. Grønne så vel som blå fargenyanser, fremstår også mer virkelighetstro. Slike kruttsterke farger bruker ellers vanligvis å resultere i et altfor overdrevet bilde, men så lenge vi velger den litt mer nedtonede ”Film” modusen, fremstår bildet svært naturlig.

Se reklamefilmen Nokia bruker i kampen mot Apple og Samsung: 

Se reklamefilmen Nokia bruker i kampen mot Apple og Samsung
Kampen mellom mobilprodusentene: Reklamefilm Nokia
01:00
Publisert:

Samsung-skjermen har for øvrig en utmerket bildebehandling. Skarpheten fra 4K-bildemateriale så vel som oppskalerte Blu-ray testfilmer og direkte HD TV-sendinger fungerer riktig bra. JS9005 bevarer også god skarphet under bevegelser.

JS9005 bruker konvensjonell LED-kantbelysning (toppmodellen JS9505 har direkte LED-baklys). Disse skjermene forbinder vi ofte med labert svartnivå og ujevn lysfordeling, men Samsung-skjermen skuffer ikke. Tvert imot har den meget jevn lysfordeling, uten plagsomt mye lyse flekker. Svartnivået er ikke på OLED-nivå, men likevel meget bra for en kant-LED skjerm å være.

Summen av alt dette, er meget overbevisende bildekvalitet. Samsung-skjermens gode skarphet, kontrast og ekstra fargenyanser bidrar til å gi et veldig realistisk og nærværende bilde. Selv en personlig LCD-skeptiker som undertegnede må si seg imponert.

Konklusjon

Samsung har vært nødt til å ta frem de store kanonene i år. I påvente av ekte OLED, er 65JS9005 med S-UHD den hittil beste TV-en vi har sett fra den koreanske giganten. Det er ingen billig TV, men Samsung har til gjengjeld hentet et bildepanel og bildebehandling fra øverste hylle for å skvise høyere ytelse ut av den aldrende LCD-teknikken. Det har de etter vår mening klart med glans, og JS9005 er således verdt en anbefaling. Samsung kan hvis de vil!

Les hele testen av Samsung 65JS9005 4KTV hos Lyd & Bilde

 

Se trailer: «Jurassic World»

Se trailer: «Jurassic World»
USA 2015, regi Colin Trevorrow, spilletid 127 minutter, sensur 11 år, norsk premiere 12. juni.
02:26
Publisert:

 

Les også: Politirazzia hos rå melkebonde

Kjørte ulovlig for Bring

Vil ha Deichmanske bibliotek som regjeringskvartal(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.