Man trenger ikke å lete lenge for å finne lyspunkter i kameramarkedet. Superzoomkameraer med mye zoom vokser i popularitet. Forbrukerne har omfavnet kameraer med mye zoom lenge, fordi de i manges øyne, kan erstatte et gammelt kamera med et nytt som har mye mer zoom - og som går i lommen.

Det har gjort at salget faktisk øker av de så kalte superzoomkameraene. Tross at det ikke handler like mye om bildekvalitet, som om bekvemmelighet. Men det finnes lyspunkter også i det voksende superzoommarkedet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Panasonics lille Lumix TZ100 for eksempel. Et lite kamera med 10 x zoom, som knuser mytene om at småkameraer med mye zoom gir dårlige bilder. Her får du forbasket gode bilder, og 4K-video inkludert, i en pakke som er kompetent nok til å kalles allroundkamera. Et kamera som passer til det meste, lite, lett, mye zoom og enkelt å bruke. Et kompaktkamera for fjellturen, ferier, hverdagsliv og store begivenheter.

Trikset i TZ100 er en stor éntommers bildebrikke og et tilpasset zoomobjektiv, som spiller på lag og lykkes med å gi oss god bildekvalitet. Mange vil kanskje bare bruke det som et sikt og skyt-kamera, men det er faktisk så avansert at viderekomne brukere neppe vil savne noe.

Kameraet har få konkurrenter. I denne klassen får du valget mellom det lille Sony RX100 IV som koster mer og har mindre zoom, eller Panasonic Lumix FZ1000, som har enda mer zoom, men er mye større og slett ikke går i lommen.

Enn så lenge stiller kameraet i en egen klasse, for 25-250mm zoom, 1’’ bildebrikke på 20 megapiksler, 4K-video med 8 Mp stillbilder, pekeskjerm, elektronisk søker og valgbar fokus etter at bildet er tatt, finnes ikke i noe annet lommekamera under 10.000 kr.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Forventet bildekvalitet

Valget av éntommers bildebrikke vitner om at Panasonic mener alvor. Mye mindre bildebrikker med halve bildeflaten er normen på denne typen kameraer. Som ofrer bildekvalitet for store mengder zoom. Bildebrikke av denne størrelsen, betyr at det er en større flate som fanger lys, det gir bedre bilder særlig i lite lys. Men det stiller også krav til den optiske kvaliteten på en 10 x zoom.

Les hele testen på lydogbilde.no

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.