La meg starte med å understreke at Panasonic-kameraet er først og fremst verdt å vurdere for de som ønsker å kombinere stillbilder med 4K-video. For de som ikke er opptatt av 4K-video, eller video i det hele tatt, finnes det mange konkurrerende kameraer med like god eller bedre bildekvalitet på stillbilder, som er verdt å vurdere.

Men for de som skal ha et kompetent stillbildekamera med 4K-videoopptak, er det Panasonic Lumix G7 de skal ha. Det er det mange gode grunner til.

For markedet flommer ikke akkurat over av systemkameraer med ultrahøy videooppløsning, kalt UHD eller 4K. Med et par unntak, koster alle fra 15.000 kr og oppover. Panasonics nye Lumix G7 er det billigste så langt, som kombinerer 4K-video i 3840 x 2160 punkters oppløsning -  fire ganger oppløsningen til HD-video, med muligheten for ta stillbilder i 8 megapiksler oppløsning, rett fra videostrømmen.

Og det eneste under 10.000 kr som kan ta 4K stillbilder med 8 Mp - i 30 fps hastighet! Still inn 4K på hjulet til venstre og skyt i vei. Bildene velger du fra videostrømmen på pekeskjermen etterpå.

4K-video og stillbilder

Sånt åpner for bilder som ellers ikke er så lett å ta. Enten det er et reklamebilde som skal sitte i akkurat rett øyeblikk, eller viltre småunger som skal foreviges på skarpest mulig vis.

Med Panasonics DFD-autofokus og 49 fokuspunkter, oppleves kameraet som lynraskt, om enn ikke på samme nivå som Samsung NX1 eller Canon EOS 7D II. Men med opp til åtte bilder skuddtakt på 16 Mp stillbilder - 6 bilder/s med kontinuerlig autofokus, henger G7 godt med når backflipen eller scoringen i krysset skal foreviges.

Men tilbake til 4K. Kameraer med 4K-video blir det stadig flere av, og foruten muligheten til å filme i 8 Mp og vise det på 4K TV-en hjemme, kan man som nevnt plukke stillbilder fra videoen i samme oppløsningen. Det er ikke det eneste man kan bruke 4K til i G7-kameraet.

Det har også noe som kalles pre-burst hvor 30 bilder tas raskt før du trykker ned utløseren, og 30 til tas mens du holder utløseren nede. Praktisk når det er like før det skal skje noe man gjerne vil ha bilder av.

Bildekvalitet

Panasonic sier at de bruker en nyere generasjon av samme 16 Mp bildebrikke som i anmelderfavoritten Lumix GX7. Med en ny bildeprosessor, skal bildestøyen være bedre kontrollert, og bildedynamikken forbedret.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.