LGs første OLED-modell for 2016 kan bli din for den nette sum av 70.000 kroner! Da får du til gjengjeld en av de mest avanserte TV-ene på markedet. LG-skjermen er i likhet med fjorårets flaggskip utstyrt med et OLED-panel med Ultra-HD oppløsning (3840 x 2160). Den største nyheten på årets modell er støtten for HDR (High Dynamic Range) videoinnhold, som innebærer større kontrast, høyere lysstyrke og bredere fargespekter. 65E6 har også fått en ny versjon av brukergrensesnittet WebOS (3.0), ny fjernkontroll og ikke minst - et lekkert nytt designspråk.

Design

LG OLED65E6V er syltynn.
LG OLED65E6V er syltynn.
Det skal godt gjøres å lage en TV mye tynnere enn det LG har fått til her. Den er ikke mer enn 4 millimeter tykk over store deler av skjermen. I stedet for å lage en tradisjonell ramme rundt TV-en har LG lagt OLED-panelet direkte ovenpå en tynn glassplate (såkalt Picture-On-Glass). Deretter har de fått til en lekker avslutning ved å legge høyttalerne i en integrert lydplanke helt nederst, som flukter perfekt med fronten på TV-skjermen. Deretter festes sokkelen i bunn av denne lydplanken. Absolutt et lekkert stykke industridesign!

TV-en er tynn og lekker, men har til gjengjeld en litt klønete plassering av HDMI kontaktene. De sitter så langt ut til siden at HDMI-ledningene lett vil kunne stikke synlig ut. Her kan vinklede kontakter være et alternativ, men dette vil igjen gjøre veggmontering mer komplisert. Høyttaleren stikker også litt ut på baksiden, og hindrer plassering helt tett mot på veggen. LG mener åpenbart at denne TV-en bør stå fremme!

Brukervennlighet og finesser

LGs WebOS brukergrensesnitt er nå ute i tredje versjon, men oppbygningen er stort sett den samme som før. Menysystemet styres ved hjelp av pekefjernkontrollen Magic Remote, og er sortert etter kortstokk-prinsippet hvor man enkelt kan bla gjennom ulike typer innhold. Du kan også velge å stokke om rekkefølgen og la de mest brukte tjenestene (f.eks. Netflix) ligge først i rekken. Systemet er lett å bli fortrolig med, og rangerer fortsatt som et av de mest brukervennlige på markedet, kun slått av Samsung og deres lynraske Tizen-grensesnitt.

Bildekvalitet

Lekker design og brukervennlighet er vel og bra, men de fleste som sikler på denne TV-en gjør det nok for bildekvalitetens skyld. Og her viser LG med en gang hvem som er kongen på haugen: Bedre bilde har vi rett og slett aldri sett!

Det er allerede opplest og vedtatt at OLED har kontrast og svartnivå som sine store styrker. I fjor fikk vi se denne teknikken kombinert med Ultra-HD oppløsning, som ga ytterligere forbedringer og mer realisme. Årets modell hever nivået i enda større grad: Med ekte HDR videomateriale får vi endelig se hva OLED er i stand til!

Vi hadde en Ultra-HD Blu-ray spiller for hånden, og fikk anledning til å sjekke ut en rekke HDR-titler på LG-skjermen. Filmer som The Revenant med Leonardo DiCaprio er spilt inn i ekte 4K-kvalitet, og det ser regelrett magisk ut: Åpningsscenen hvor indianerne angriper leiren blir et fyrverkeri av detaljer, action og sollys.

LG-skjermen greier å hente ut langt flere detaljer enn vi tidligere har sett, selv med høyt kapable LCD-skjermer som Panasonic 65DX900E og Sony 65XD9305. Både terrenget, vannet og de mørke trærne kommer tydelig frem, det samme gjør jegernes værbitte og skjeggete fjes. Alt bidrar til å gjøre det blodige dramaet som utspiller seg enda mer virkelighetstro. OLED-skjermens evne til å variere kontrasten fra scene til scene, uten noen sjenerende bieffekter fra baklyset, gir en fantastisk dybde og realisme. Bildet fra LCD-skjermene blir til sammenligning litt flatere og mindre «levende».

OLED65E6V kommer med en innebygd lydplanke laget i samarbeid med Harman/Kardon. Fordelen med denne løsningen kontra mange andre TV-er er at høyttalerne da vender rett forover, noe som gir mer direkte, mindre diffus lyd. LG-systemet gjør en god jobb med det mest av TV-innhold, og utmerker seg med klar og tydelig stemmegjengivelse. Det er også nok bassfylde her til å skape litt liv når det er actionfilm eller musikk på menyen. Det blir ingen match for de beste separate lydplankene, men klart godkjent som innebygde TV-høyttalere.

Konklusjon

Det hersker ingen tvil om at OLED er fremtidens bildeteknologi. LGs OLED-skjermer har lenge representert det ypperste av bildekvalitet, og ut fra det vi har sett så langt i år, er det ingen om kan vippe dem av tronen enda – selv ikke blodtrimmede LCD-skjermer med HDR. At prisene er stive er ingen hemmelighet, og det må være opp til den enkelte å vurdere om det er verdt å betale opp mot dobbel pris av en LCD. Om prisen av 65E6V blir for stiv, kan det være verdt å vite at LG har to rimeligere modellserier (B6 og C6) på vei!

 

Les hele saken på Lyd & Bilde

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.