Et kamera uten zoom har et begrenset marked. Legg til en veldig høy pris og markedet krymper ytterligere. Hopp over pekeskjerm og 4K-video, legg til et latterlig lite batteri, og det begynner å lukte av katastrofe.

Men Sonys nye proffkompakt med fullformat bildebrikke, smeller til med en bildekvalitet som kommer til å få øynene dine til å svømme, og hjertet til å slå fortere.

Så bra er Sony RX1r II nemlig, at jeg ikke kan komme på noe annet kompaktkamera foruten Leica Q, som er så attraktiv for profesjonelle fotografer som trenger et lite kamera med høyest mulig bildekvalitet.

Kameraet ser ut som den første utgaven av RX1 fra 2013, og det er kun kosmetiske endringer på årets utgave kalt RX1r II, om man ser bort fra at denne utgaven har fått en skikkelig elektronisk søker der blitsen sitter på RX1. Et velkomment og høyst nyttig tilskudd på et kamera som kun har hatt søker som ekstrautstyr.

Les testen av Sony RX1 her.

Søkeren er oppfellbar og har diopterjustering, men ikke den litt klossete løsningen det mindre Sony RX100IV har. Hvor man må nappe ut søkerokularet etter å ha felt det opp av kameraet. Søkerbildet er stort og høyoppløst med 0,8 ganger forstørrelse og 2,36 Mp oppløsning.

Vippeskjermen er ny, men er dessverre ikke en pekeskjerm, og Sony har ikke brydd seg med å gi kameraet bedre batteritid. 220 bilder per lading er uforståelig på et kamera til drøye 30.000 kr. Det finnes heller ikke 4K-video her, men full HD-video med god kvalitet og opp til 50 Mbps videostrøm.

Sonys velfungerende bildestabilisator i a7 II-serien, har heller ikke funnet plass i RX1r II, men det har den fantastiske 42 Mp bildebrikken som debuterte i Årets Systemkamera: Sony a7r II.

Les testen av Sony a7r II her.

Variabelt lavpassfilter

I Sony-kameraet kan lavpassfilteret slås helt av ved at strøm tilføres et tynt sjikt med flytende krystall, som er plassert mellom to lavpassfiltere. Fotografen kan velge mellom de som gir den høyeste detaljskarpheten, høy som aktiverer lavpassfilteret og demper moare, og standard som er en mellomting. En mildere variant av lavpassfilteret.

Forskjellen mellom de tre innstillingene er ikke veldig stor, så standardinnstillingen er et godt utgangspunkt for de aller fleste motiver.

Autofokussystemet med 399 fokussensorer og merkbart raskere følgefokus, er hentet fra toppmodellen a7r II og fungerer utmerket når man prøver å fange bevegelige motiver. Det kan også detektere øyne for skarpt fokus og har en nærgrense på 14 cm når man vrir fokusringen til makrofokus.

Eksepsjonell bildekvalitet

Men Sony har beholdt det utmerkede 35mm objektivet med manuell blenderring fra f2.0. Det er all grunn til å være glad for det, fordi sammen med den ekstreme 42 Mp bakbelyste bildebrikken, gir det kameraet den skarpeste bildekvaliteten vi hittil har sett fra et kompaktkamera.

Ok, et dyrt et, men likevel.

Les flere tester fra DN her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.