I 2009 startet Bill Gates sammen med sin venn og medmilliardær Warren Buffett klubben Giving Pledge, eller gi-bort-løftet. Klubben samler milliardærer som lover å gi bort minst halvparten av formuen sin. Mer enn 100 amerikanere har tatt oppfordringen, skriver den svenske avisen Dagens Industri.

Gates har sammen med sin kone Melinda Gates opprettet verdens største filantropiske stiftelse. Kapitalen i stiftelsen består i stor grad fra salg av Gates' aksjer i Microsoft.

DI intervjuet Gates da han var innom Sverige på sin europaturné denne uken. Gates' mål for reisen er å samle mer støtte til Gavi, vaksinesamarbeidet der blant annet Verdens helseorganisasjon, Unicef, Verdensbanken og Bill og Melinda Gates stiftelse trekker sammen.

Så langt har ikke noen svensker latt seg friste til å bli med i Giving Pledge. Svenske DI kunne fortelle Bill Gates at Sverige, i motsetning til USA, ikke har noen arveavgift.

- Det er veldig merkelig. Jeg måper, sa Gates og fortsatte:

- Selv om USA ikke hadde hatt noen arveavgift ville jeg fortsatt gitt nøyaktig det samme som jeg gjør. Mitt syn er at det hverken er bra for samfunnet eller dine barn at de får begynne med hundrevis av millioner av dollar. Barna ville blitt som et dynasti.

Blir bedre av det

Gates forklarer at han og hustruen ikke synes det er bra for barna.

- Det betyr at vi får gi det bort filantropisk. Heldigvis liker vi det og hvert år mener vi at vi blir litt bedre av det.

- Er det ikke best for barn å arve foreldrenes formue?  

- Ikke 100-vis av millioner dollar, nei, sier Gates, som ikke synes det er en rettighet å arve store selskap.

- Mitt selskap, industrien jeg er i, kunne ikke være en familiebedrift. Det går altfor fort i teknologibransjen, så har du ikke familieselskaper. Sannsynligheten for at et av barna er den rette er ikke så stor, sier Bill Gates til den svenske avisen.

Bill Gates har fått med seg diskusjonene i kjølvannet av den franske økonomen Thomas Pikketys bok Kapital i det 21. århundre.

- Økt ulikhet er ikke sunt for demokratier. Med det siste vi vil ha er full likhet som i Nord-Korea. Man må ha et skattessystem som finner den rette balansen. Om de rike forblir rike, arbeider de mot demokratier over tid. Der er jeg og Piketty enige, sier Gates.

Han har selv planer om å gi bort mer enn 95 prosent av sine verdier til Bill og Melinda Gates stiftelsen.

Les også på DN.no:

Mesteparten av norsk ull havner på britiske toaletter

De rikeste kan få en milliard mindre i skattekutt

- Ganske vanlig at folk er trippel-forsikret  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.