Elbiler er kommet for å bli. De siste nye bilene DN har testet, som Kia E-Niro og Tesla Model 3 viser at fremtiden er lys. Siste bevis på dette er Audi E-tron. Den er en reell utfordrer for dem som ikke ønsker Tesla Model X, og den leverer varene på en gjennomført solid måte.
Som det skal være i premiummerket Audi, byr den på premium interiør og en premium følelse bak rattet. Audi E-tron er første elsuv fra de tyske premiummerkene. Og la oss si det først som sist, Audi har gjort et solid stykke arbeid med sin første elbil noensinne. Det oser kvalitet og solide egenskaper av den store suven.
Mange har lurt på om den passer som familiebil, og ja, det gjør den. I parkeringshus føles den ganske bred, noe som lover godt for plassen i baksetet, som er svært god. Det samme er bagasjerommet, med solide 600 liter og god utforming. I tillegg får man plass til alt av ladekabler i rommet under panseret, som skal være 60 liter.
Den store fordelen Audi har fremfor dagens ledende aktør på elbil i denne klassen, er lang erfaring med å bygge biler som fungerer. Det gjør seg spesielt gjeldende i kvalitet på interiøret og hvordan ting er skrudd sammen. I tillegg til velkjent, god geometri og praktiske løsninger som fungerer i daglig bruk. Selv om bilen er bygget som elbil fra grunnen, er det ikke vanskelig å kjenne seg igjen i et moderne Audi-interiør. Med E-tron har Audi også videreført egenskaper som er blitt fintunet over flere tiår. Det betyr blant annet trygge gode kjøreegenskaper som fungerer også under kalde norske vinterdager.
Småkjøring i vinterkulde er ingen spesielt god idé om du ønsker å ha høyest mulig tall på rekkeviddemåleren. Varming av batteri og kupe koster verdifulle kilowattimer, men forbruket blir definitivt bedre etter å ha kjørt en stund. På to langturer i rundt ti minusgrader, med varierende snø og saltslapsføre, endte vi opp med en rekkevidde på litt i overkant av 30 mil fra det 95 kWh store batteriet. Med forhåndsvarming hadde nok dette kunnet strekke seg noe lenger, og forbruket endte opp omtrent som forventet på forhånd. Når vi fikk opp varsel om at effekten begrenses, viste det seg at det fremdeles er mulig å kjenne på rekkeviddeangst.
Ellers har Audi selvsagt utstyrt bilen med det som skal til for å klare seg gjennom en norsk vinter. Luftfjæringen kan heve bilen for eventuelle brøytekanthindringer, og en motor på hver aksling sørger for et fenomenalt firehjulsdriftsystem som gjør at du neppe setter deg fast med det første. Like viktig er det hvordan disse to funksjonene opptrer under normal kjøring på veien. Luftfjæringen senker bilen for optimal luftmotstand i effektivitetskjøreprogrammet, og firehjulsdriften sørger for fin veifølelse og dynamiske egenskaper, til tross for en vekt på rundt 2,5 tonn.
Vel så imponerende er bilens egenskaper til å forutse steder å bremse inn litt ekstra energi på batteriene ved rett og slett å ta hensyn til veien foran deg. Ofte er adaptive cruisekontroll-funksjoner ikke helt på høyden i rundkjøringer og slikt. Audien vet at du kommer til en rundkjøring og bremser deg klar for den, uten at du trenger å gjøre noe. Enda bedre er at man faktisk ikke er avhengig av å benytte seg av cruisekontrollen heller. Dette er spesielt smart i en elbil der du kan tilegne deg litt lenger rekkevidde på denne måten. Graden av brems inn mot slike hinder kan også styres manuelt med hendlene bak rattet.
Tidligere har A6 Allroad etter vår mening vært Audis soleklart beste bil for norske forhold. Med elektrifiseringen som rår i Norge, er det liten tvil om at den nå må vike plassen for E-tron. Som elbil er den også en av de beste på markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.