Det er liten tvil om at Tesla får noen å bryne seg på når den første reelle konkurrenten kommer til Norge i sommer. Årets viktigste elbilnyhet heter Jaguar I-Pace, har et eiendommelig utseende og er utseendemessig nærmere Mitsubishi Lancer kombi enn sine søsken. Jaguars særpregede lange panser ble forlatt da designerne fikk fritt spillerom til å bygge noe helt nytt.
Man kan like eller ikke like utseendet, men faktum er at en liten bilprodusent som Jaguar har klart å stable på bena denne bilen og kommer større og langt mer ressurssterke bilprodusenter fra Tyskland i forkjøpet. Det er intet mindre enn imponerende.
Tesla har klart det før dem, men denne bilen merker du er bygget av folk som har gjort det før. Så kan man heller ikke glemme at britisk bilindustri kanskje ikke har det beste ryktet når det kommer til kvalitet. Byggekvaliteten virker i hvert fall å være solid og kvalitetsmessig skiller ikke denne bilen seg noe fra Jaguars øvrige modeller.
Det skrytes uhemmet av at dette er en bil som er en størrelse større innvendig enn den gir uttrykk for på utsiden. Plassen foran er bra og baksetet fungerer fint for to personer, mens den tredje vil sitte ganske så ubehagelig i et midtsete som føles mer som å sitte på et armlene enn i et komfortabelt sete. Bagasjerommet er også bra, selv om det ikke er så dypt som man skulle tro når volumet er oppgitt til over 600 liter.
Kjøremessig er bilen helt på høyden. DN kjørte bilen på isbane tidligere i år, og førsteinntrykkene vi fikk da bekreftes etter å ha kjørt bilen under en rekke forskjellige forhold nå. På landeveien går det stille for seg, med hjulstøy som det eneste hørbare. Selv i høye hastigheter er det krefter tilgjengelig. Bilen gjør null til 100 på like under fem sekunder, som er bra, selv om det skorter litt på den suggererende følelsen man får av å trykke pedalen i bunn på en Tesla.
Ute på veien føles bilen langt nettere og håndterlig enn man skulle tro, og det stive chassiset kommer til sin rett når det blir svingete. Responsen i både motor og styring er fabelaktig. I-Pace er rett og slett en nytelse på veien. Vi lar oss også imponere av bilens fleksibilitet når det kommer til ulike underlag.
Vi tar av fra asfalten til noe som ligner på en krøttersti opp en bratt ås. Vi setter kjøreprogrammet i offroad-modus, og må gjennom en bekk. Opptil halvmeteren dypt vann kan forseres med bravur. Med kameraer foran og bak, kan vanskelige skråninger og høyder forseres med god kontroll. Trykk inn knappen for «hill decent» og trykk på knappen for cruisekontrollen på rattet, så styrer bilen selv gass og brems, også oppover. Med en motor på hver aksling, sendes kreftene der de trengs på en imponerende måte. Det er liten tvil om at det kan ha fordeler å ha Land Rovers terrengekspertise tilgjengelig. Jeg vil tro at også en Model X ville klart den samme veien, men det er likevel artig å se hvor allsidig bilen er. Litt senere tar vi den nemlig tre runder rundt racerbanen på Algarvekysten.
Med alle krefter tilgjengelig fra første tråkk på pedalen, slipper man nedverdigende feilgiringer og må heller konsentrere seg om å finne idealsporet, noe som kan være vanskelig nok i seg. Suv er ikke det ideelle for banekjøring, men med et relativt lavt tyngdepunkt og kvikk respons, så er det faktisk ganske artig allikevel. En annen liten artig ting er lyden som bilens høyttalere avgir når du gir på med kjøreprogrammet i «dynamic». Ikke som å sitte i en AMG eller lignende, men en artig liten feature er det. Og den kan endres om ønskelig.
Som merkets første elbil, så imponerer I-Pace stort. Den er ikke den største bilen på markedet, men den oser av solid kvalitet og leverer topp kjøreegenskaper. Det eneste lille ankepunktet jeg har, var at vi faktisk to ganger, i to forskjellige biler, fikk en feilmelding med teksten «high voltage failure». Den var bare å trykke vekk, og vi får ta den på kontoen for mandagsfeil, men spesielt tillitvekkende, er det ikke.
Tipunktsjekken
Jaguar I-Pace S
Spesifikasjoner
Dimensjoner l/b/h (cm): 468/189/157
Bagasjerom (l): 656/1453
Hengervekt (kg): 750
Vekt (kg): 2133
Effekt (hk): 400
Dreiemoment (Nm): 696
Akselerasjon (0-100): 4,8
Toppfart (km/t): 200
Batteri (kWh): 90
Rekkevidde WLTP (km): 480
Pris fra (kroner): 599.900
Pris testbil est. (kroner): 720.000
Førermiljø
● ● ● ● ● ●
Gode seter, og bra plass, topp materialkvalitet. Infotainmentsystemet er raskere enn tidligere utgaver, og de to skjermene fungerer fint, men den i midtkonsollen kunne gjerne vært større.
Passasjerkomfort
● ● ● ● ● ●
God plass til to, fint med ladeuttak og varme i setene. Midtsetet trekker ned, for det er dårlig.
Design
● ● ● ● ● ●
Spennende design som er et like eller ikke like.
Lydisolering
● ● ● ● ● ●
God isolering, samt aktiv støydemping som funker fint. Artig med motorduring i dynamic mode.
Lasteplass/evne
● ● ● ● ● ●
Volumet i tall er mer imponerende enn selve bagasjerommet. Bra med lagringsrom ellers i bilen også, blant annet et i midtkonsollen på 10 liter, samt under panseret på 27 liter. Kan dra en ganske liten henger, i hvert fall foreløpig.
Ytelser
● ● ● ● ● ●
Bra med krefter, selv om det mest elleville man opplever i Tesla uteblir.
Annenhåndsverdi
● ● ● ● ● ●
Med riktig utstyr scorer modellen fem poeng både i forhold til klassen og til markedet generelt. Biladministrasjonsselskapet Autolease anbefaler utgavene «HSE» og «First edition». Samt anbefaler luftfjæring, panorama (standard på First edition) og Head up display. First edition er komplett, mens HSE kan oppgraderes til tilsvarende utstyrsnivå som First edition. I-pace tilbys i mange fine lakkfarger, husk metallic, denne bilen vil kle både rød, blå, sølv og svart.
Prisvurdering
● ● ● ● ● ●
Sammenlignet med suver med forbrenningsmotor er dette rene røverkjøpet. Innstegsmodellen er billigere enn Tesla Model X.
Renommé
● ● ● ● ● ●
Jaguar forbindes med britisk eleganse, men har også et rufsete rykte på kvalitet. Det første er beholdt, så får vi håpe det siste er borte.
Kjøreegenskaper
● ● ● ● ● ●
Veldig bra kjøreegenskaper. Takler det meste av underlag, luftfjæringen spiser ujevnhetene. Bilen ligger godt på veien, er velbalansert og har en presis styring. Tung, men takler svinger med overbevisning.
50/60
Konkurrenter
Tesla Model X
+ Superladere, ultrakjapp, plass
– Byggekvalitet, falkevingsdører
DNs testpoeng: 49 (3. august 2016)
Audi E-Tron
+ Tysk premium, mer diskré
– Kommer ikke før neste år, kjedeligere å se på
Ikke tipunktssjekket.(Vilkår)