Når massivt snøfall og lanseringen av en ny Subaru skjer samtidig, kan ikke timingen bli bedre.
Subaru har alltid vært assosiert med trauste, ærlige og jordnære biler. Sistnevnte adjektiv er ikke bokstavelig ment. Annen generasjon av den kompakte XV rager fremdeles høyt over bakken med sin bakkeklaring på 22 centimeter. Men ellers stemmer karakteristikkene godt fremdeles.
Det er ikke så ofte det kommer store nyheter fra Subaru, de siste årene har noen av bilene fått endringer på grill og støtfanger og det er stort sett det. XV etablerte seg som en positiv, nyttig og litt annerledes bil da den kom i 2012. Annen generasjon lanseres i disse dager og Subaru kunne ikke vært heldigere med været, for ingenting gleder Subaru-organisasjonen mer enn massive mengder snø.
Bilen er svært lik sin forgjenger, men er bygget på en helt ny plattform som ifølge produsenten er klargjort for både elektrifisering og hybridifisering, uten at det har manifestert seg i noe konkret ennå. Testbilen har bensinmotor, og koster 434.800 kroner.
Innvendig har XV definitivt hatt godt av en oppfriskning. Utenpå er den litt vanskelig å bli klok på, og det er vanskelig å avgjøre om den er hårreisende stygg eller tøff. Den skiller seg i hvert fall ut fra mange andre biler. Innvendig er bilen nærmere nåtiden som følge av Subarus oppdateringer. Knappeopptatte kan ta det helt med ro, Subaru holder fremdeles et anstendig antall knapper, til tross for at skjermen er trykkbasert. Det er bedre enn før, men her er det mange bilmerker som er kommet mye lengre i utviklingen.
Assistentsystemet Eyesight er på plass i XV for første gang, og består av adaptiv cruisekontroll, bremsehjelp og filholder. Når selv vanligvis så trauste Subaru har startet med selvkjørende teknologi, så aner vi at dette nok kan være noe vi vil se mer av innen ikke for lang fremtid. XV og den lavere Impreza ble nylig kåret til best på kollisjonssikkerhet i sin klasse.
Det er når veien blir snøfylt og glatt at Subaruen virkelig kommer til sin rett. Den høye bakkeklaringen alene er sikkert nok til å komme seg høvelig frem i de fleste tilfeller, men toppes selvsagt av Subarus permanente firehjulsdrift som gir deg en overdreven selvtillit på hva som kan forseres eller overkommes. Av og til må jeg tvinge meg selv til å faktisk svinge i rundkjøringer, og ikke bare kjøre rett over snøhaugen – fordi jeg kan, eller i hvert fall tror jeg kan.
Ser man helt objektivt på det, er det neppe noen bil som egner seg bedre for dem som ønsker en kompakt firehjulstrekker med fine vinteregenskaper.
Vår toppmodell har en toliters boksermotor på 156 hestekrefter, altså seks mer enn i forgjengeren. Girkassen er av typen «lineartronic automat», det betyr trinnløs giring, noe som ikke står på våre favorittlister. Girkassen demper litt av gleden bak rattet. Den er ikke etter denne testerens forstand noe ingeniørteknisk milepæl, men den er økonomisk sett en genistrek for Subaru. Her har de åpenbart sett på sin egen kundemasse og tenkt at de lokker flere kjøpere som foretrekker komfort og ukompliserte girvekslinger, enn de avskrekker dem som fremdeles assosierer bilmerket med rally og Petter Solberg.
Kjøreforbudet for dieselbiler på enkelte dager i Oslo har fått mye oppmerksomhet. Sik klimaet har vært i det siste, er det mer sannsynlig at du må la bilen stå av mangel på fremkommelighet enn av nox-relaterte kjøreforbud. Det er Subarus trumfkort i påvente av etterlengtet elektrifisering.
Tipunktsjekken
Subaru XV 2,0i Sport Premium
Spesifikasjoner
Dimensjoner l/b/h (cm): 447/180/162
Bagasjerom (l): 385/1310
Hengervekt (kg): 1400
Vekt (kg): 1439
Effekt (hk): 156
Sylindertall: 4
Motorvolum (ccm): 1995
Dreiemoment (Nm): 196
Akselerasjon (0-100): 10,4
Toppfart (km/t): 194
Forbruk (l/mil): 0,69
CO2-utslipp (g/km): 155
Pris fra (kroner): 394.800
Pris testbil fra (kroner): 434.800
Førermiljø
● ● ● ● ● ●
Denne bilens store fordel er oversikten, spesielt fremover, som er eksemplarisk. Interiørkvaliteten er ok, og biler er oppdatert på mange vis, uten å virke hypermoderne.
Passasjerkomfort
● ● ● ● ● ●
Grei plass til to bak, med fin sittekomfort.
Design
● ● ● ● ● ●
Tøff og barsk eller klumpete og stygg? Vanskelig å falle ned på noe annet enn at den i hvert fall er spesiell, men det er en smakssak.
Lydisolering
● ● ● ● ● ●
Subaru har ikke vært best på dette før, også XV støyer litt mer enn de beste.
Lasteplass/evne
● ● ● ● ● ●
Bagasjeplassen har økt med 5 liter, 385 liter er nær sagt standard innenfor Golf-klassen. Irriterende at baksetene ikke er tredelt, men det er det mange biler som irriterer med.
Ytelser
● ● ● ● ● ●
Girkassen hjelper ikke nevneverdig til for å vise frem de 156 hestekreftene. Et visst savn etter dieselmotoren melder seg.
Annenhåndsverdi
● ● ● ● ● ●
Det er ingen grunn til av Subarus relativt pålitelige rykte, kombinert med firehjulsdrift og bensinmotor skal falle noe mer enn andre biler i denne klassen, snarere tvert imot. Subaru har holdt seg bra i pris før.
Prisvurdering
● ● ● ● ● ●
En solid bil med god fremkommelighet og firehjulsdrift koster under 350.000 kroner i billigste versjon. Det er helt ok.
Renommé
● ● ● ● ● ●
Forrige generasjon har litt færre feil enn snittet hos tyske Dekra. Fjerdeplass i fjorårets AutoIndex er også svært bra.
Kjøreegenskaper
● ● ● ● ● ●
Suveren fremkommelighet vinterstid, trygg og med god komfort på langkjøring og heller laber sportslig appell, men det er det neppe så mange som bryr seg om til daglig.
41/60
Konkurrenter
Volkswagen Golf
+ Mange motoralternativer, interiørkvalitet
– Ikke like bra fremkommelighet
Ikke tipunktssjekket i nyere tid
Skoda Karoq
+Motorer, plass
-Ikke like bra på fremkommelighet, dyr med automat og 4wd
Ikke tipunktssjekket ennå(Vilkår)