– Vi synes det er trasig at ikke konkurransen skjer på like vilkår, sier kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas i Statoil Fuel and Retail Norge.

Arbeidstilsynet og Politiet gikk ut i tirsdagsutgaven av DN og fortalte om slaveritilstander i bilpleiebransjen. I løpet av de siste årene har det vært en massiv oppblomstring av nye haller. Gjennom 100 kontroller i operasjon «Vaskebjørn» har myndighetene avdekket mange tilfeller av ulovlig arbeidskraft, svart økonomi og ansatte som har sovet i tilknytning til stedene.

Bensinstasjonskjeden Statoil har de siste årene sett at flere nye aktører har kommet inn på bilvaskmarkedet. Noen er mindre seriøse enn andre.

– Når vi gjør kostbareinvesteringer i tråd med myndighetenes krav, er det ikke morsomt at det dukker opp en helt ny bransje som i ulik grad gjør disse investeringene, sier Heldaas.

Fenomen som sprer seg

Tommy Uttakleiv er seniordirektør for bilvask i Statoil Fuel and Retail Europa. Han mener vaskehallene som tilbyr håndvask ikke lenger bare er et storbyfenomen.

– Tidligere så vi dette fenomenet mest i Oslo, men i løpet av de siste tre-fire årene har dette spredt seg fort fra Stor-Oslo og utover til mindre steder.

I bilbyen på Ensjø øst i Oslo er det bilvask i nesten hvert eneste kryss, vegg i vegg med etablerte merkeforhandlerne.

Uttakleiv legger ikke skjul på at oppblomstringen går ut over inntjeningen i bransjen.

– Vi synes det er synd at det kommer inn aktører som tror de kan gjøre raske penger. Både for bensinstasjonene og innen convenience har det blitt tøffere og marginene er små. Det er heller ingen tvil om at det har vært et tøft år i bilvask.

Vaskehallene til bensinstasjonskjedene tilbyr maskinvask, men sliter likevel med å holde prisene til mindre selskaper som tilbyr håndvask.

Uttakleiv ser enkelte tegn på at kundene vender tilbake til de godt etablerte vaskehallene.

–Jeg tror alle kundene skjønner at 150 kroner for utvendig og innvendig vask er forholdsvis lite. Jeg tror også at mange kunder får dårlig samvittighet.

Uttakleiv er lettet over at myndighetene nå ser ut til å ta grep.

– Vi er egentlig mest opptatt av oss selv, men vi er opptatt av hva myndighetene utfører av kontroller mot de mest tvilsomme stedene, sier Uttakleiv.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.